Huisarts ruikt te laat onraad bij 'catfish'

Niet alleen bekende Vlamingen, ook een huisarts werd het slachtoffer van catfish, het fenomeen waarbij iemand zich online als iemand anders voordoet om bezwarende informatie te ontfutselen van wie erin trapt. Met mogelijk chantage als gevolg. 

Het is een fenomeen dat meer en meer opduikt en nog niet specifiek door de Orde der Artsen behandeld werd, al waarschuwde ze begin dit jaar wel in een advies over cybercriminaliteit voor cyberfraude in allerlei vormen en benamingen (phishing, vishing, smishing, brandjacking, defacing, formjacking, angler phishing, spearphishing, spoofing, enz.).

Artsen moeten aandacht hebben voor digitale veiligheid, zowel wat de beveiliging van hun informaticamateriaal betreft als hun goede aanpak van de risico’s en aanvallen.

Reputatieschade

In dit geval kwam deze week een dossier ter sprake voor de rechtbank van Turnhout, dat omschreven werd als 'het niet-consensueel verspreiden van naaktbeelden'. Een huisarts uit Limburg werd zo een prooi in januari 2020, toen ze een vriendschapsverzoek kreeg van een zekere Pieter Smets (fake profiel) waarmee ze geregeld aan het chatten sloeg. De conversatie wordt al snel intiemer en er worden pikante foto's - ook van haarzelf - heen en weer gestuurd.

Als evenwel later die foto's in een vals profiel -met de naam 'dokter' en haar familienaam- van haar publiek te grabbel worden gegooid op Facebook, is het hek van de dam. De huisarts dient klacht in, waarna 'Pieter Smets' wordt ontmaskerd als een 56-jarige man met de initialen G.M.

“Bij uitlezing van zijn gsm en computer wordt het meteen duidelijk dat hij zich op het internet geregeld voordoet als iemand anders", bericht Het Belang van Limburg. "Er waren ook twee chat­gesprekken waarin hij de foto's van het slachtoffer had doorgestuurd”, zei openbare aanklager Patti Broeckx. Bezwarend is ook dat nog terwijl het onderzoek liep, de man zijn slachtoffer nog chanteerde. De huisarts eist een morele schadevergoeding van 5.000 euro.

G.M. verschuilt zich achter het feit dat de huisarts haar foto's ook naar andere mannen zou heben doorgestuurd en hij dus niet diegene is die ze online zette. Terwijl hij blijkbaar toch niet aan zijn proefstuk toe is.

Wordt hij schuldig bevonden, dan riskeert een celstraf van twaalf maanden. De huisarts in kwestie lijdt nu al een enorme reputatieschade. Het vonnis wordt uitgesproken op 10 oktober.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  14 september 2023

  Die parasiet verdient een serieuze werkstraf ofwel 20 blz opstel !
  Ik hoop maar voor onze collega dat De Orde begrip toont en net als onze bis” schoppen “ een hart heeft voor “zij “ , wier vertrouwen werd misbruikt !

 • Lutgard WAUTERS

  14 september 2023

  Ofwel is de huisartse in kwestie nog heel jong, ofwel heel dom, ofwel weet ze heel weinig over de gevaren van het internet . Ze moet wel heel eenzaam zijn geweest of ten einde raad.....Ik duim voor haar en hoop dat dit voorbij gaat als een heel kwade droom. Want hoe vaak zijn de foto's niet gedownload en kan ze er later mee geconfronteerd worden. Gelukkig staan hier zware straffen op.