Hoogst aantal oproepen ooit bij de Zelfmoordlijn 1813

Zelfmoordlijn 1813 heeft in 2023 het hoogste aantal gesprekken ooit beantwoord. In totaal gaat het om 23.886 oproepen, meer dan een verdubbeling op tien jaar tijd. "Dit volgt de tendens van de laatste jaren, we zijn dus niet erg verrast, maar dit illustreert wel dat de nood aan een gesprek heel hoog is", zegt Piet De Bruyn, co-directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ).

Zelfmoordlijn 1813 ontving vorig jaar 18.511 telefoontjes, 2.996 chats en 2.379 e-mails. Het hoge aantal wordt voornamelijk verklaard door een betere bereikbaarheid. "We krijgen steeds meer naamsbekendheid", zegt De Bruyn.

Vrouwen nemen sneller contact op met 1813 dan mannen. Van de contactnemers kampt negentig procent met concrete gedachten over zelfdoding. Vaak hebben ze die gedachten al langer. Zo zit de helft van deze mensen er al meer dan een jaar mee. 

De zelfmoordgedachten kunnen meestal niet worden vastgepind op één factor, maar komen voort uit een samenspel van meerdere verklaringen. Eenzaamheid wordt met 41 procent het vaakst genoemd, gevolgd door het gevoel van niet begrepen te worden (33 procent). "We zien veel mensen die niemand in vertrouwen durven nemen over hun suïcidegedachten", aldus nog De Bruyn.

Opvallend: afgelopen jaar steeg het aantal personen met problemen op het werk of studie van 3 procent in 2022 naar ruim 10 procent in 2023. Het CPZ zet daarom in op vormingen op maat voor bedrijven. Tijdens die vormingen reikt het CZP sleutelfiguren binnen het bedrijf de nodige kennis en ervaringen aan om aan suïcidepreventie te kunnen doen. "Binnen bedrijven heerst er steeds meer openheid over geestelijke gezondheid, maar ook over suïcidepreventie", zegt De Bruyn.

Met lezingen, opleidingen, onderzoek... wil het CZP "het taboe op zelfdoding verkleinen en een antwoord  helpen bieden op een van de meest complexe uitdagingen in onze samenleving", klinkt het. Tegen 2023 wil de organisatie het aantal zelfdodingen met 10 procent dalen tegenover het jaar 2020.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    02 april 2024

    Nood aan een gesprek ?
    Alles gebeurt ON LINE de dag van vandaag hè , we leven niet langer in de donkere Middeleeuwen , aan den andere kant van de lijn zit een gediplomeerde CHAT-GPT robot met AI en AE: Artificiële Empathie !