Helft Vlamingen weet niet of ze op vervuilde grond wonen

De helft van de Vlamingen heeft nog nooit stilgestaan bij de bodemkwaliteit van zijn woonplaats. Dat blijkt uit een bevraging die de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) liet uitvoeren. Sinds kort zijn bodemgegevens beschikbaar in de online Woningpas.

Het belang van de bodemkwaliteit wordt onderschat, zegt OVAM-woordvoerder Jan Verheyen. "De bodem is cruciaal voor een gezond klimaat. Een gezonde, levende bodem slaat koolstof op, buffert water en verkoelt de omgeving. De bodem speelt ook een belangrijke rol in onze voedselvoorziening en zuiver water. Net daarom zou iedereen zich moeten afvragen of de grond waarop hij leeft gezond is."

Er is informatie beschikbaar. Burgers kunnen een bodemattest opvragen, en sinds eind oktober is die informatie ook opgenomen in de Woningpas. Die bundelt online verschillende gegevens over een woning. Ook de website van De Grote Grondvraag geeft een overzicht.

Volgens de overheidsinstantie is Vlaanderen Europees koploper. Het Vlaamse Bodemdecreet dateert al van 1995 en is een voorbeeld voor veel andere EU-lidstaten, luidt het. 

De OVAM heeft veel bodeminformatie beschikbaar door het onderzoek naar historische verontreiniging. Vlaanderen beschouwt momenteel 85.000 gronden als risicogrond. Daarvan zijn er meer dan 50.000 al onderzocht. "In veel gevallen wordt geen bodemvervuiling vastgesteld. Bij twee derde van de onderzochte gronden zijn geen verdere acties vereist", aldus de OVAM. 

In Vlaanderen werden al 4.600 gronden gesaneerd en voor 2.500 andere gronden is het saneringsproces momenteel in uitvoering. Op basis van deze gegevens verwacht de OVAM dat uiteindelijk ongeveer 12.000 risicogronden zullen worden gesaneerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.