Gratis darmkankertest voor Brusselaars tussen 50 en 74 jaar

Tussen 12 en 30 september zullen alle Brusselaars tussen 50 en 74 jaar uitgenodigd worden voor een gratis darmkankertest. Ze kunnen daarvoor een testkit ophalen bij de apotheek.

Vorig jaar telde België 7.300 gevallen van colorectale kanker. In Brussel werden meer dan 500 gevallen vastgesteld. In 2019 overleden 229 mensen aan de ziekte. Darmkanker treft voornamelijk mensen boven 50 jaar (90 procent). 

Darmkanker is bij een vroegtijdige opsporing in negen op de tien gevallen te genezen. De ontwikkeling verloopt sluipend. De eerste symptomen duiken pas na jaren op. Preventie en testen zijn dus noodzakelijk, oordeelde de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Gewest.

In 2019 en 2020 werden 26.000 testen uitgevoerd in Brussel, of maar 12 procent van de mensen die ervoor in aanmerking komen. Ook in Vlaanderen en Wallonië bestaat er een bevolkingsonderzoek voor darmkanker.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.