"Google-recensies tegen artsen: een schandaal”

"Ik denk er met een bevriende advocaat over na om mijn patiënten een overeenkomst te laten tekenen om mij te beschermen tegen internetrecensies", zegt kinderarts Barbara Abramowicz, die zich ergert aan de commentaren die sommige patiënten op het web plaatsen.  

Vandaag kan elke patiënt, nog meer dan vroeger, zeggen wat hij of zij van zijn of haar huisarts of specialist vindt. Recensies van artsen floreren op Google. Artsen worden beoordeeld, soms uitgescholden.

Dr. Barbara Abramowicz, kinderarts in de Clinique Gabrielle et Notre Abri en columniste voor de RTBF, steekt haar woede over de trend, die indruist tegen vele aspecten van het medisch beroep, niet onder stoelen of banken. "We zitten in een beroep waarin we hard werken en waarin we veel verantwoordelijkheden dragen; het leven van onze patiënten. Ik ben niet vaak actief op sociale netwerken, maar ik heb de meningen van patiënten over artsen op Google ontdekt. Deze beoordelingen van artsen vind ik een schandaal, want ze zijn anoniem en er is geen sprake van toestemming. Het is niet alleen schandalig, maar ook laf en dom. Wij zijn gebonden aan het medisch beroepsgeheim dat wij respecteren, maar wij kunnen worden onderworpen aan vaak onterechte, vervelende en zelfs lasterlijke kritiek die onze reputatie kan schaden!" 

Machteloos
Ze herinnert zich een recente persoonlijke ervaring: "Op Google las ik een negatieve recensie van een dame. Ze deed een relaas van ons gesprek toen ik geen plaats meer had voor een consult. Ik zei dat ze haar kinderarts moest bellen, want ik kende haar niet,  ze had mijn nummer op internet gevonden.

Toen de patiënte boos werd dat ze niet op raadpleging kon komen, vertelde dr. Barbara Abramowicz haar beleefd dat "ik niet 'heel België' kon behandelen... en dat als haar kinderarts niet beschikbaar was, ze naar een pediatrische spoeddienst kon gaan. Daar zijn er veel van in België! Op Google nam ze deze uitspraak over en zei dat ik niet de tijd had genomen om voor haar te zorgen. Dat is onaanvaardbaar en totaal onwaar, vooral als je het in zijn context plaatst", aldus dr. Barbara Abramowicz.

Daarna zag ze andere opmerkingen over andere artsen die ze kent. “Ze waren net zo schokkend en vooral onwaar, want het gaat altijd over mensen die boos en overstuur zijn om persoonlijke en discutabele redenen, maar dat is alleen de zaak van de persoon en de betrokken arts."

Democratie?
Dr. Barbara Abramowicz verklaart haar woede: "We leven in een democratie en ik ben een vrouw met principes. Ik ben voor de vrije meningsuiting en ik ben tegen het verdedigen van onbekwame artsen. Incompetentie moet worden veroordeeld en zelfs bestraft. Maar op sociale netwerken bevinden we ons niet in een democratie omdat ik me niet kan verdedigen.”

Ze daagde zelfs Google uit: "Ik heb het bericht gerapporteerd aan Google, ik heb geprobeerd de contactgegevens van deze dame te krijgen, maar mijn verzoeken bleven onbeantwoord. Het is een schande."

 "Meer dan de ontevreden patiënten en vooral de lafheid, is het Google waar mijn woede het meest op gericht is. Moeten we op deze manier worden blootgesteld, aangevallen? Ik vind van niet! Ik sta achter al die zelfstandigen, niet alleen de medische beroepen, restauranthouders, verkopers... wier negatieve Google-recensies hun reputatie op vaak ongerechtvaardigde wijze schaden."

En het medisch geheim?
"Met de eed van Hippocrates en het medisch beroepsgeheim kunnen we niet reageren op mensen die ons op de netwerken aanvallen. We kunnen aangeklaagd worden als we informatie over een patiënt onthullen. Als ik schrijf dat de patiënt incompetent is en dat ze haar kind slecht behandelt of dat ze gevaarlijk is voor haar kind, kan ik aangeklaagd worden... maar zij kan alles wat ze wil over mij zeggen." 

Ze is echter niet van plan het hierbij te laten en zoekt naar een concrete oplossing. "Ik denk er met een bevriende advocaat over na om mijn patiënten een overeenkomst te laten tekenen om mij te beschermen, zodat ze niets op het web kunnen zeggen. Als ik een medische fout maak, kunnen ze natuurlijk altijd een klacht indienen bij de Orde der Artsen. Mijn aanpak is uiteraard niet gericht op dat aspect, maar op het respecteren van ons werk. Van zijn kant zal de patiënt vrij zijn om deze overeenkomst al dan niet te ondertekenen... in alle vrijheid."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Lutgard WAUTERS

    30 mei 2023

    Heel terecht!

  • Marc DE MEULEMEESTER

    27 mei 2023

    Wees blij mijn kind dat dat (lichtge) wicht vergeten is van 1 briefje te schrijven naar Ludo van het FOD en de Orde of je mocht het eens gaan expliqueren !
    Narrow escape : past niet bij de Eer en de Waardigheid van het Beroep om je niet te laten uitschijten !

  • Gerda Smets

    25 mei 2023

    Ik werk als huisarts en na 1 consultatie van een voor mij onbekende dame, diagnosticeerde ik haar op een correcte en medisch verantwoorde wijze. Ze plaatste een bijzonder venijnige review op mijn Google profiel. Door mijn diagnose kon zij immers geholpen worden. Echter, zij stond reeds 10j op non-actief en kreeg een royale werkonbekwaamheidsuitkering. Deze vrouw wou helemaal niet meer gaan werken! Vandaar haar reaktie, nog versterkt door een extra review van haar echtgenoot, die zelfs geen patiënt bij mij was. Ik diende klacht in tegen smaad en laster bij de politie. Maar de procureur oordeelde dat het ‘geen misdaad’ was. Zodus case closed. Bij Google aankloppen hielp totaal niet. Inderdaad een regelrechte schande dat Google deze praktijken toelaat. Volkomen mee eens.

  • Anthony CORNELISSEN

    24 mei 2023

    Kort en bondig: zelfs de beste arts maakt fouten, geneeskunde is nu eenmaal geen positieve wetenschap. Een dag heeft maar 24 uur en daar goort eten en slapen ook bij.
    Een arts die zich 100% inzet afmaken op een internetforum ( uiteraard aniniem, want zo laf zijn ze dan wel ) is heel gemakkelijk, maar onterecht zolang men niet het ganse dossier kent. Het internet kent dat dus niet, want dat is beroepsgeheim. Dan moet er liefst een andere instantie zijn om daar over te oordelen, maar zeker niet de ( corrupte, vriendjespolitieke ) orde vanuit hun ivoren toren. Ik stel eerder een team voor van juristen in medisch recht. En voor de rest moeten de commentaren, die sommige goed werkende mensen kapot maken, verboden worden op straffe van …..?

  • Geert MICHIELS

    24 mei 2023

    dit geldt niet alleen voor de medische wereld. in het huidig bestier van sociale media, die soms uiterst asociaal zijn, kan iedereen zijn gal uitspuwen en iemand zwart maken. hoe luider geroep, hoe groter forum. ook de pers bezondigt zich meer en meer en dergelijke technieken in plaats van uitsluitend objectief nieuws te brengen.
    Geert Michiels

  • Sarah Herdewyn

    24 mei 2023

    Helemaal mee eens

  • Lutgart De Deken

    24 mei 2023

    Dit is inderdaad een groot probleem. Ik werk ook nog als controle-arts. Als het resultaat van de controle tegengevallen is, schrijft men dan ook allerlei lelijke dingen over mij. Het is echt niet meer leuk om te werken. Je hebt ook geen enkel verhaal - meestal weet ik zelfs niet over welk dossier het gaat want de meesten schrijven niet eens hun echte naam op de recensie. Uiteraard kunnen we geen dossiers bespreken op het internet. De Orde zou hier moeten tegen optreden.

  • Veerle ROUSSARD

    24 mei 2023

    Helemaal mee eens. Als we jonge artsen willen motiveren voor het mooie beroep van huisarts dan moeten we hen in de eerste plaats gaan beschermen tegen deze digitale wereld waarin iedereen denkt ze mening , waar of niet, te mogen uiten. Hoog tijd voor actie

  • Jan Bonte

    24 mei 2023

    Zeer terecht ! En actie moet worden ondernomen.
    Niet verwonderlijk dat het aantal suicides (niet alleen bij artsen uiteraard) stijgt , daarvoor dienen geen studies te worden uitgevoerd !

  • Karin Vanbaelen

    24 mei 2023

    Helemaal mee eens,jammer genoeg beperkt zich dit niet alleen tot de medische wereld.Op deze manier is Google en het internet verworden tot een plaats waar iedereen zijn/haar gif kan spuien zonder enige rekenschap te geven.Misschien is de beste oplossing om hier geen aandacht aan te geven en deze sites gewoon niet meer te bezoeken…

  • Homa Hosseini

    24 mei 2023

    Volledig mee eens