Gezondheidsexperts lanceren 'natuurdriehoek' om kinderen meer buiten te laten spelen

In Edegem is de tweede editie van Daily Dose of Nature afgetrapt, een sensibiliseringscampagne rond het belang van een dagelijkse dosis natuur of buitenlucht voor ons fysiek en mentaal welzijn. Dit jaar ligt de focus op het belang van buiten spelen voor kinderen. Bij de campagne hoort een door gezondheidsexperts samengestelde educatieve tool, de 'natuurdriehoek'.

De natuurdriehoek is een knipoog naar de bekende voedingsdriehoek over effecten van soorten voeding op de gezondheid, en is zowel bedoeld voor ouders als scholen. De tool moet hen helpen om kinderen te laten buiten spelen en aan andere activiteiten in de natuur te laten doen. Het concept komt overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar de natuurdriehoek werd ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Virginia.

"Dit hulpmiddel begeleidt kinderen en hun ouders bij het begrijpen en meten van hun betrokkenheid bij de natuur, waarbij elk gedeeld moment wordt erkend - van het planten van aardbeien in stadstuinen tot het beleven van grote avonturen in de Ardennen", zegt bedenker Tim Beatley van de Universiteit van Virginia. "De kern van de natuurdriehoek is een eenvoudige maar diepgaande boodschap: regelmatige interacties met de natuur zijn niet alleen leuk maar essentieel."

De lancering van de natuurdriehoek in ons land is een onderdeel van de tweede editie van Daily Dose of Nature, een initiatief van onder meer winkelketen A.S. Adventure. 

Naast het uitbrengen van de tool roept de campagne ook op om niet bang te zijn dat kinderen zich vuil zouden maken of zich (een beetje) pijn zouden doen: risico's leren inschatten en grenzen aftasten hoort bij het leerproces van een kind, klinkt het. De campagne is tot slot ook een oproep aan beleidsmakers en stedenbouwkundigen om de weinige groene ruimtes die ons nog resten te beschermen en verder te ontwikkelen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.