"Europees migratiebeleid kiest voor geweld", laakt Artsen zonder Grenzen

Het huidig Europese migratiebeleid ontneemt vluchtelingen en migranten veiligheid en bescherming en moedigt systematische wreedheid aan. In een woensdag gepubliceerd rapport ("Death, Despair and Destitution: the human costs of the EU's migration policies") belicht Artsen zonder Grenzen de "gewelddadige tactieken die de Europese Unie en de lidstaten impliciet goedkeuren en expliciet aanmoedigen door de steeds onmenselijkere politieke retoriek van Europese leiders". België krijgt een veeg uit de pan voor de politiek van het weigeren van opvang, om migratie te ontraden.

Het rapport stoelt op negen jaar onafgebroken aanwezigheid van de medisch humanitaire organisatie bij haar patiënten van Libië tot Wit-Rusland en van Servië tot België. "Sinds 2014 zijn op zijn minst 29.000 mensen omgekomen of vermist geraakt tijdens het oversteken van de Middellandse Zee. Het werkelijke aantal ligt naar alle waarschijnlijkheid nog veel hoger", aldus AZG. 

"De vele getuigenissen van patiënten die de hel van de Libische detentiecentra hebben meegemaakt, schetsen een cyclus van angstaanjagend geweld, misbruik en afpersing. Dit alles gesanctioneerd door EU-steun aan de Libische kustwacht, die mensen die op zee zijn onderschept en keer op keer terugstuurt naar deze onmenselijke situaties", luidt het.

"Zowel patiënten in Libië, in het centrale Middellandse Zeegebied, als in België beschrijven  onmenselijke situaties. En niet enkel in het centrale Middellandse Zeegebied en de Griekse vluchtelingenkampen - die de facto detentiecentra worden - blijft de toegang tot de meest elementaire diensten, of het nu gaat om gezondheidszorg of huisvesting, een dagelijkse ramp. Ook België ontzegt mensen op de vlucht de meest elementaire basisbehoeften door zijn politiek van niet-opvang", klaagt AZG aan, dat verwijst naar de 8.000 veroordelingen door rechtbanken.

Voor de ngo moeten de EU en haar lidstaten dringend van koers veranderen. "Concrete oplossingen voor de huidige situatie zijn letterlijk van levensbelang, in plaats van migranten en vluchtelingen alleen door het veiligheidsprisma te bekijken, en zo bij te dragen aan hun ontmenselijking. Er zijn urgente en fundamentele veranderingen nodig om de onderliggende oorzaken van de ontheemding van de bevolking aan te pakken, die te lang heeft geleid tot zinloos verlies van mensenlevens, verwondingen en blijvende trauma's voor degenen die veiligheid en bescherming aan de grenzen zoeken."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.