Europarlementsleden willen medische controles voor autobestuurders

De transportcommissie van het Europees Parlement heeft zich met een heel nipte meerderheid uitgesproken voor een verplichte medische controles bij de aanvraag of verlenging van een rijbewijs. Die controle moet helpen om de Europese wegen veiliger te maken, zei rapporteur Karima Delli na afloop.

"Het Europees Parlement stelt de invoering van een medisch onderzoek voor, een controle die wordt toegespitst op de geschiktheid om te rijden, zoals oogtests", verklaarde Delli. Volgens de groene politica uit Frankrijk zullen de lidstaten daarbij zelf de meest geschikte autoriteit mogen aanduiden. 

Of het zo ver komt, moet nog blijken. Het rapport werd in commissie met een nipte meerderheid van 22 tegen 21 (2 onthoudingen) goedgekeurd, met forse tegenstand van de grootste fractie, de christendemocratische EVP. Begin volgend jaar moet het voltallige parlement zich uitspreken en op basis van die stemming volgen onderhandelingen met de lidstaten. De bevoegde ministers toonden zich maandag alvast geen voorstander van verplichte medische controles. 

De Europarlementsleden zijn het wel met de lidstaten eens dat oudere autobestuurders hun rijbewijs niet sneller moeten hernieuwen dan andere chauffeurs. De Europese Commissie had immers voorgesteld dat zij elke vijf jaar een verlenging zouden moeten aanvragen, terwijl de algemene geldigheid van het rijbewijs op vijftien jaar wordt vastgelegd.  

"Er is vandaag geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het verplicht sneller laten vernieuwen van de rijbewijzen voor 70-plussers rechtvaardigt. Ik ben tevreden dat mijn amendement om die discriminatie op basis van leeftijd te laten schrappen vandaag door de transportcommissie is goedgekeurd", reageerde Kathleen Van Brempt (Vooruit). 

Van Brempt betreurde wel dat haar voorstel voor nultolerantie voor alcohol en drugs in het verkeer het niet heeft gehaald. Ze wil bij de stemming in plenaire een nieuwe poging wagen. "Wie onder invloed achter het stuur kruipt, brengt zichzelf en anderen in gevaar. Ongeacht hun leeftijd. Dat kan niet."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.