Protestbrief mankementen e-Health (Recip-e)

Vanuit Recip-e vertrok vorige week een brief om de voortdurende incidenten aan de kaak te stellen van afgelopen zomer met het eHealth-platform.

Geadresseerden waren minister De Block, admlnistrateur-generaal van het Riziv Jo De Cock, voorzitter Jacques de Toeuf en general manager Frank Robben.

De problemen somden we u al op in onze vorige edite van MediSfeer, inclusief een interview met Frank Robben. “Het aantal uren down time dit jaar is nu al bijna het dubbele van in 2017,” schrijven Marc Moens (voorzitter Recip-e) en Lieven Zwaenepoel (voorzitter FarmaFlux). “Dat kan zo niet langer! Het vertrouwen in de dienstverlening van het eHealth-platform en van eGezondheidsdiensten in het algemeen keldert. Gebruikers haken af.”

Ze wijzen erop dat de toegang tot gezondheidszorg en toepassing van de derdebetalersregeling in het gedrang komen en dat allerhande paralleloplossingen niet werken om een vlot gebruik te garanderen. Ook de patiënt is mee de dupe van de storingen.

Oplossingen gevraagd

De ondertekenaars van de brief laten het niet bij een aanklacht van de “bedroevende dienstverlening”. Ze vragen met aandrang oplossingen. Hoofdbekommernissen daarbij:

 1. Zorgcontinuïteit te allen tijde garanderen;
 2. Geen financiële impact voor de patiënten en zorgverstrekkers.

De derdebetalersregeling en facturatie moeten altijd uitvoerbaar blijven. Een geïntegreerde monitoring, periodieke evaluatie en transparante communicatie dringen zich op. En vooral:  een performant dashboard voor eGezondheid, peilpraktijken en een communicatiecascade dient de gebruikers snel en efficiënt te verwittigen. De knelpunten moeten op te lossen zijn architectuuroplossingen, heet het nog. Met een task force van experts van de betrokken partijen, maar ten minste ook één onafhankelijk expert.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Eva Van der Meulen

  13 september 2018

  Ook al heel de week problemen met herkennen van therapeutische relatie met pt.
  Zéér lastig, geeft hoop problemen en vertragingen + tijde voor noteren bij wie problemen en achteraf tijd voor sommige noodzakelijke rechtzettingen

 • Luc D'HOOGHE

  11 september 2018

  ondertussen op maandag en dinsdagvoormiddag terug problemen bi E Health : terugbetaling Ciproflaxacine gaf een foutmelding en binnen de praktijk werden de artsen niet erkent als "therapeutische relatie met de patiënt" , met alle gevolgen van dien ...Leuk
  Dr Luc D'Hooghe