Medische informatica, verplicht vak apart of onderdeel van alle vakken?

Toen de studenten van de 2e Master Geneeskunde van aan de Université libre de Bruxelles (ULB) vorige maand hun programma kregen, werden ze verrast door een verplichte cursus medische informatie van 15 uur. Een primeur voor Franstalige faculteiten geneeskunde in België. Maar hoe zit het in Nederlandstalig België?

“Het onderwerp ‘medische informatica’ is wat vaag, maar ik veronderstel dat men het elektronisch medisch dossier (EMD), en gebruik van informatica-ondersteuning (expertsystemen) in diagnosestelling en behandeling bedoelt”, zegt prof. Paul Herijgers, decaan van de Faculteit Geneeskunde van de KULeuven.

“Sinds drie jaar maakt dat een verplicht onderdeel uit van het curriculum arts aan de KU Leuven. Het is een belangrijk onderdeel van het vak ‘Kwaliteitsvol Praktijk Voeren’ in 3e Bachelor. Studenten leren dus hoe medische informatica hen kan ondersteunen bij het managen van hun praktijk, nakijken welke interventies dienen te gebeuren voor de populatie waarvoor ze verantwoordelijk zijn en hoe ze automatisch kunnen linken met EBM-practicenet (een medische ondersteuningstool online). Het onderricht is dus zowel conceptueel als praktisch. De studenten leren dit toepassen tijdens de huisartsenstages die in de bachelor en master worden georganiseerd. Verder krijgen al onze studenten een opleiding in het gebruik van KWS, het EMD dat gebruikt wordt in de meerderheid van de Vlaamse ziekenhuizen”, aldus de decaan.

Uiteraard hebben we daarnaast nog andere vakken waar artsen in opleiding leren om de betrouwbaarheid en waarde van informatie te bepalen (onder meer internet, overzichten, databases, artikels,...)”, zo zegt professor Herijgers.

"Is It Time for a New Medical Specialty? The Medical Virtualist?", zo vroegen de dokters Michael Nochomovitz en Rahul Sharma van het New York Presbyterian ziekenhuis zich af in de JAMA. De artsen stellen een nieuw specialisme voor, dat van de ‘medical virtualist’? Deelt professor Herrijgers die mening?

“Het is voor artsen vooral belangrijk om te begrijpen -in samenwerking met informatici- hoe het www functioneert, hoe patiënten ermee omgaan en wat dat dan betekent voor de medische praktijk. Dat geldt ook voor artificiële intelligentie, machine learning, en ga zo maar door. Dat zal in de toekomst heel belangrijk worden, maar vandaag nog niet rijp genoeg om er een specifiek specialisme van te maken”, meent professor Herijgers.

Geen geïsoleerd vlak

“De opleiding Geneeskunde moet artsen voorbereiden op het artsenberoep voor de wereld van morgen. Wij werken sinds 1998 niet meer met geïsoleerde vakken”, zo zegt professor Philippe Gevaert van de opleidingscommissie geneeskunde aan de Universiteit Gent. “In Gent worden ICT tools en medische informatica in alle aspecten van het medisch onderwijs geïntegreerd”, aldus de professor.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.