Kanker-gerelateerde vermoeidheid: online hulp helpt

Ongeveer een vierde van alle kankerpatiënten die de ziekte overleven, heeft last van kankergerelateerde chronische vermoeidheid of chronic cancer-related fatigue (CCRF) die hoogst nefast kan zijn voor de levenskwaliteit.

Uit een onderzoek van de Nederlandse Fienke Bruggeman-Everts, die promoveerde aan de Universiteit Twente en verbonden is aan het Helen Downing Instituut blijkt dat onlinebehandelingen kunnen helpen. Ze onderzocht twee verschillende behandelingen. De eerste was een online programma voor lichaamsbeweging, ambulant activity feedback of AAF. De interventie duurde negen weken en de patiënten werden begeleid door een kinesitherapeut.

De tweede behandeling was een online vorm van cognitieve therapie of eMBCT (online Mindfullness-based Cognitive Therapy). Die therapie duurde eveneens negen weken en werd begeleid door een psycholoog.

“De eHealth interventies kunnen altijd en overal gevolgd worden wat een groot voordeel is voor CCRF-patiënten die niet genoeg energie hebben om zich te verplaatsen”, aldus de onderzoeker.

De beide behandelingen werden vergeleken met de minimumbehandeling waarbij patiënten informatie kregen over kanker en vermoeidheid via e-mail.

Het besluit? “AAF en eMBCT zijn doeltreffende interventies om kanker-gerelateerde vermoeidheid te reduceren en om het mentaal welzijn van patiënten te verbeteren. Dit omdat ze het gevoel van controle over de vermoeidheid  verbeterden en door hen tools te geven en begeleiding van betrokken professionals. De therapieën helpen de patiënten ook omdat ze inzichten verschaffen over grenzen en valkuilen.”

> Voor meer informatie: www.mindermoebijkanker.nl

> EVALUATION OF TWO DIFFERENT WEB-BASED INTERVENTIONS FOR CHRONIC CANCER-RELATED FATIGUE - ONLINE MINDFULNESS-BASED COGNITIVE THERAPY AND AMBULANT ACTIVITY FEEDBACK

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.