Extra adem voor ademhalingsapp 

In het Verenigd Koninkrijk werd de wearable ademhalingsmonitor RespiraSense zopas opgenomen in de NIA, de NHS Innovation Accelerator. De NIA steunt de ontwikkeling van belangrijke innovaties voor patiënten, populaties en personeel van de National Health Service. Het is een initiatief van de NHS in samenwerking met vijftien Academic Health Science Networks in Engeland.

De draagbare ademhalingsmonitor maakt nu deel uit van het programma voor de promotie van nieuwe technologie voor een betere behandeling en een dito gezondheid. De e-tool is een van de wireless sensoren en apps in het Accelerator programma.

RespiraSense is een kleine zelfklevende sensor die aangebracht wordt onderaan de zijkant van de ribbenkast van de patiënt. De sensor meet de ademhaling ter hoogte van de thorax en het abdomen en zorgt voor de transmissie van data via een kleine plastic capsule. Op die manier kunnen een aantal levensbedreigende aandoeningen opgespoord worden zoals sepsis, longontsteking en hartstilstand. Dokters kunnen bij gevaarlijke situaties inloggen via hun tablet en indien nodig ingrijpen. Een klinische studie bij 132 ziekenhuispatiënten toonde aan dat dankzij de tool sepsis zes uur sneller opgespoord kon worden en in sommige gevallen zes twaalf uur sneller dan gebruikelijk.

“De moderne geneeskunde staat voor een grote revolutie in de manier waarop zorg verstrekt wordt. Innovaties zoals deze tonen aan wat het praktische voordeel van die technologie voor patiënten is. En voor artsen”, aldus de NHS England chief executive Simon Stevens. Die kondigde vorige week ook een klinische studie van een jaar aan met draagbare e-tools om het risico op type 2-diabetes op te sporen.  

> Bekijk hier de video. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.