Beroepsgeheim toch nog geschonden in de aanloop naar GDPR

Er mag dan de laatste maanden veel te doen zijn rond de General Data Protection Regulation (GDPR), toch is er recentelijk nog een zaak aan het licht gekomen waarbij het medisch beroepsgeheim geschonden werd.

Tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis in Den Haag hebben ongeoorloofd het medisch dossier ingekeken van Samantha De Jong, die in Nederland bekend is voor haar optreden in realitysoaps.

De tv-ster werd begin dit jaar in het ziekenhuis opgenomen na een suïcidepoging. Al te nieuwsgierige medewerkers raadpleegden haar medische gegevens via het computernetwerk van het ziekenhuis, zonder dat ze bij de zorg voor de patiënte betrokken waren. De pers werd daarvan op de hoogte gebracht via de klokkenluiderssite PubLeaks. Het ziekenhuis was er al van op de hoogte, via regelmatige controles die worden uitgevoerd op de gegevensstromen binnen het computernetwerk.

Het ziekenhuis zal nu overleg plegen met medewerkers die de regels hebben overtreden. Werknemers die voor de eerste keer in de fout zijn gegaan, krijgen een waarschuwing. Maar tegen recidivisten worden disciplinaire maatregelen getroffen, mogelijk zelfs ontslag.

Recidivisten zijn er dus – een ontstellende constatatie. De patiënte is van de situatie op de hoogte gebracht. Het ziekenhuis deed ook melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens, het Nederlandse equivalent van onze Privacycommissie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.