Drie pubers per week met alcoholvergiftiging in Antwerpse Ziekenhuizen

In alle Antwerpse Ziekenhuizen samen (GZA, ZNA, AZ Monica, UZA) komen er per week drie pubers binnen met een alcoholvergiftiging. "De problematiek neemt niet af", waarschuwt de Nederlandse onderzoekster. "Per weekend komen er in de Antwerpse ziekenhuizen drie minderjarigen binnen met een alcoholvergiftiging en de mediaan is 16,6 jaar, erg jong dus. Een derde van alle gevallen zit bovendien onder de grens van zestien jaar. De jongste was elf."

Dat schrijft Het Laatste Nieuws en doctoraatsonderzoekster Hanna van Roozendaal bevestigt het nieuws aan Belga.

"We hebben voor ons onderzoek gekeken naar alle mogelijke data die teruggaan tot 2015", vertelt van Roozendaal. Daarbij werd rekening gehouden met de privacy van alle patiënten. Het onderzoek vond plaats aan de leerstoel 'Reinier de Graaf - Jongeren en Alcohol' van de Universiteit Antwerpen (UA), in samenwerking met het gelijknamige ziekenhuis in Delft. 

Het onderzoek van van Roozendaal zal dit voorjaar nog verschijnen in een wetenschappelijk tijdschrift. "De problematiek neemt niet af", waarschuwt de Nederlandse onderzoekster. "Per weekend komen er in de Antwerpse ziekenhuizen drie minderjarigen binnen met een alcoholvergiftiging en de mediaan is 16,6 jaar, erg jong dus. Een derde van alle gevallen zit bovendien onder de grens van zestien jaar. De jongste was elf." 

Het onderzoek nuanceert de cijfers anderzijds wel. Over de jaren heen is er niet per se een duidelijke toename. 2019 was wel een serieuze uitschieter, daarna lijkt het probleem af te nemen, mogelijk door corona. "Jongeren gaan misschien minder regelmatig en minder drinken in het algemeen", duidt van Roozendaal. "Maar het bingedrinken (snel en veel drinken, red.) neemt helaas niet af. Dat is gevaarlijk want het kan leiden tot een vergiftiging." 

Het onderzoek van de UA bouwt verder op cijfers die werden verzameld door het Intermutualistisch Agentschap (IMA). Voorlopig is het niet mogelijk om de cijfers voor Antwerpen te vergelijken met cijfers uit andere Belgische steden. In Nederland zet men al veel langer in op preventie en is het probleem meer onder controle.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    07 februari 2023

    Heb ik recent hier niet ergens gelezen dat “de” jeugd minder drinkt ?
    Let op dat je het niet aan de stok krijgt met Dalle !