Dokters van de Wereld zoekt dringend vrijwilligers

Op deze Internationale Dag van de Vrijwilligers zoekt Dokters van de Wereld dringend vrijwilligers in de regio Antwerpen, Brussel en de kust. 

Dokters van de Wereld observeert in België al enige tijd een toename van het aantal mensen die naar de rand van onze samenleving worden geduwd en komen aankloppen bij Dokters van de Wereld op zoek naar hulp.  Daarom doet de organisatie vandaag, op de Internationale Dag van de Vrijwilligers, een dringende oproep naar medische en niet-medische profielen om haar projecten in Vlaanderen en Brussel komende wintermaanden te versterken. 

“Jaar na jaar neemt het aantal daklozen in ons land toe. De energiecrisis en inflatie heeft gezorgd voor een toename van het aantal mensen dat amper nog de eindjes aan elkaar kan knopen. En de opvangcrisis bij Fedasil zorgt ervoor dat verzoekers tot internationale bescherming ook deze winter de straat worden opgestuurd. Het zijn deze mensen die steeds vaker komen aankloppen bij Dokters van de Wereld”, zegt Pierre Vanheddegem, Directeur Belgische projecten voor Dokters van de Wereld

Zowel medische en niet medische-geschoolde profielen 

Om de toename van deze humanitaire zorgnoden op te vangen, is Dokters van de Wereld dringend op zoek naar een 80-tal vrijwilligers:  “Dat gaat bijvoorbeeld over onthaalmedewerkers die hygiënekits of thermische dekens uitdelen op onze zorgbus,  mobiele teams die op straat en langs stations op zoek gaan naar daklozen die in nood verkeren maar ook verpleegkundigen of artsen die 1 of 2 keer per maand bijspringen in onze vaste kabinetten in Antwerpen, Brussel of Oostende.” 

“Elke dag zien wij in onze kabinetten of zorgbussen toestanden die men in een land als België niet voor mogelijk houdt. Zoals daklozen die op straat uitzieken van een longontsteking, vrouwen van 60+ die in onze zorgbus langskomen met incontinentieproblemen of bijvoorbeeld kankerpatiënten of diabetici die zijn uitgesloten van ons zorgsysteem en een medische opvolging.” 

“Het zijn deze mensen die we samen met een ploeg van honderden vrijwilligers elke dag verzorgen en tijdens deze harde wintermaanden absoluut niet in de steek willen laten. Daarom doen we deze dringende oproep: opdat mensen deze winter niet nodeloos ziek worden of zelfs sterven omdat ze in ons land geen toegang tot zorg kregen. " 

Concreet is de organisatie  in Antwerpen, Brussel en Oostende op zoek naar: dokters, tandartsen, verpleegkundigen, gynaecologen, psychologen, onthaalmedewerkers, vertalers en chauffeurs. We vragen om minstens 1 of 2 keer per maand mee te draaien gedurende minstens 4 maanden (of meer).  

Geïnteresseerden kunnen de vrijwilligersjobs en projecten in Vlaanderen en Brussel hier bekijken  of rechtstreeks contact opnemen via engagement@doktersvandewereld.be 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.