De adviserend arts, de gids bij je re-integratie

Over de adviserend arts doen heel wat wilde verhalen de ronde. Hij of zij wordt vooral in verband gebracht met mensen die lang arbeidsongeschikt zijn, maar de job is veel meer dan controleren. Het is vooral sensibiliseren en mensen begeleiden om sociaal weer te integreren in de maatschappij. Dr. Ilse Cappan zet een aantal troeven van deze job in de verf.

Je kunt echt iets betekenen voor mensen op een moeilijk moment in hun leven.
Dr. Cappan: Als mensen bij ons komen, zijn ze vaak zoekende. Ze stellen zich vragen. Zal ik ooit weer aan het werk kunnen? Welke job ligt nog binnen mijn fysieke mogelijkheden? Wij begeleiden hen bij die re-integratie samen met de Return-To-Work Coördinator. We denken mee na, geven advies, zetten hen weer op pad. Dat gaat veel verder dan droogweg controleren of iemand weer aan het werk kan of niet. Daarnaast vergeten wij ook de preventie niet. Hoe kun je voorkomen dat in de toekomst hetzelfde gebeurt? Stel, je bent lange tijd thuis geweest met een burn-out en je wilt voorzichtig het werk hervatten. In het begin werk je misschien halftijds en is er tijd voor de kinderen of voor hobby’s die je energie geven. Maar het is uiteraard de bedoeling dat je weer voltijds aan de slag gaat. Wanneer ga je dan tijd maken voor deze aspecten? Daar staan wij samen met de patiënt bij stil.

Het werk is heel breed en boeiend.
Dr. Cappan: Als het gewaarborgd loon van de werkgever stopt, kloppen werknemers aan bij hun ziekenfonds voor een uitkering en komen ze in contact met de adviserend arts. Daar kennen de meeste mensen ons van, maar wij doen veel meer dan dat. Wij zijn betrokken bij alle takken in de gezondheidszorg. Over heel uiteenlopende behandelingen geven wij goedkeuring of geen goedkeuring voor terugbetaling. Dat gaat bijvoorbeeld over logopedie en kinesitherapie, over hoorapparaten en implantaten, over revalidatie en buitenlandse zorg. Wij informeren ons grondig vooraleer te beslissen. Als het nodig is, vragen wij verduidelijking aan de voorschrijver. Al dan niet een terugbetaling toekennen, is geen nattevingerwerk. Wij zijn er verantwoordelijk voor dat de juiste middelen bij de juiste personen terecht komen.

Je staat er niet alleen voor.
Dr. Cappan: Samen met een team van Return-To-Work Coördinatoren en paramedici zoals (sociaal) verpleegkundigen, kinesisten, en logopedisten pakken we alle facetten van de arbeidsongeschiktheid multidisciplinair aan. We gaan na of de persoon zich laat behandelen, hoe hij behandeld wordt en we volgen de evolutie op. Adviserend artsen evalueren ook de fysieke gezondheid met een klinisch onderzoek. We polsen of er psychische problemen de kop opsteken. Soms schakelen we ook de dienst Maatschappelijk Werk in als we vaststellen dat er nood is aan ondersteuning thuis. En we werken ook samen met consulenten en dossierbeheerders.

Je hebt heel wat vrijheid
Dr. Cappan: Wanneer je start in deze functie kun je in overleg met de teamverantwoordelijke bepalen op welke dagen of op welke dagdelen jij consultaties wilt houden. En welke momenten je liever houdt om je administratie bij te werken. Na die keuze is het op korte termijn minder evident om nog te wijzigen in die blokken. Je moet dus wel wat vooruit kunnen plannen. De momenten waarop je administratie inplant, zijn heel makkelijk naar je hand te zetten.

De job is perfect te combineren met je privéleven.
Dr. Cappan: Het evenwicht tussen werk en privé bewaren is een belangrijke waarde van CM. Door de combinatie van kantoor- en thuiswerk is dat evenwicht gegarandeerd. Vroeger kon je als arts de hele dag op kantoor werken. Met het huidige thuiswerk hoeft dat niet meer. Je doet je consultaties uiteraard nog op een kabinet en verder plan je samenwerking en overleg met collega’s in op kantoor. Zo kom je aan minstens twee volle dagen. Een groot deel van je administratie kun je perfect thuis verwerken. Daar bepaal je zelf hoe je je dag indeelt. Daarnaast heb je als adviserend arts bij CM een keer per week recht op een vrije voor- of namiddag als je de andere dagen 9 uur werkt. Dat geeft ons toch wel wat ademruimte.

Dit is je kans!
Overweeg je een carrièreswitch en denk je hierbij aan de job van adviserend arts, maar twijfel je nog of wil je het graag nog wat concreter? Een van onze adviserend artsen deelt zijn ervaring in een filmpje. Wens je de job eens van dichtbij mee te maken, zodat je een goede keuze kunt maken? Schrijf je dan in voor een meeloopmoment met een collega adviserend arts. Je krijgt de kans om consultaties en de bijhorende administratie mee te volgen en kunt je vragen stellen aan een ervaren adviserend arts. Info en inschrijven kan via Valerie Wulfaert (valerie.wulfaert@cm.be).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.