Coronavirus - Geen bezoek in rusthuis niet de gepaste maatregel (Agentschap Zorg en Gezondheid)

Een woonzorgcentrum afsluiten voor bezoek is niet de gepaste maatregel, zo reageert het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid op de beslissing van het rusthuis in Gooik. "Je weet waar je begint, maar niet waar je eindigt."

Woonzorgcentrum Eyckenborch in het Vlaams-Brabantse Gooik besloot woensdag tijdelijk de deuren te sluiten voor elk bezoek. De beslissing volgde na de vaststelling van een onrechtstreeks contact van een medewerker met het nieuwe coronavirus.

"We begrijpen op zich dat ze maatregelen overwegen en nemen, maar we vinden dit niet de gepaste maatregel", reageert woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Zo wijst hij er op dat bezoek ook belangrijk is voor de bewoners, voor het contact met de familieleden etc. "En als je zo'n isolatie begin, wanneer ga je er dan mee stoppen? Je weet waar je begint, maar niet waar je eindigt." Het virus zal minstens nog enkele weken in het land zijn, en het zal ook opduiken op kwetsbare plaatsen, klinkt het.

"Het beste wat een woonzorgcentrum kan doen, is doorgedreven inzetten op de richtlijnen", raadt de woordvoerder aan. Het gaat dan bijvoorbeeld om de handen desinfecteren en het naleven van de hoest- en niesetiquette. Rusthuizen kunnen ook advies vragen aan de coördinerend en raadgevend arts

Armonea, de uitbater van Eyckenborch in Gooik met woonzorgcentra in heel het land, laat weten dat een rusthuis afsluiten voor bezoek zeker niet uitgesloten is, als de situatie zich ook elders voordoet. "Het is een preventieve maatregel die wij in dit geval gepast achtten", zegt Jannes Verheyen van Armonea.

Bij Armonea zal geval per geval geëvalueerd worden. Als er dergelijke informatie is, wordt de maatregel zeker overwogen in overleg met de artsen en diensten. Armonea volgt de maatregelen op van het agentschap, maar zegt dat het ook aan de bewoners moet denken en de verantwoordelijk naar hen toe moet opnemen.

> Lees ook: Coronavirus - Rusthuis in Gooik afgesloten voor bezoek

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.