De taak van de CAO (Corona-eenheid Antwerpen Oost) is vooral triage en de meeste patiënten die daar worden toegeleverd zijn niet afkomstig van Spoed maar via andere wegen, preciseert dokter Frank Heyvaert die ook nog eens duidelijk de verschillende opdrachten van de CAO en de wachtpost aflijnt.
In ons artikel over de CAO (zie ons recentste nummer MediSfeer) lieten we dokter Heleen Aerts aan het woord. Zij is tot nader order woordvoerster. Kringvoorzitter is en blijft Dr. Karen Scheers, overigens de eerste vrouwelijke voorzitter van de kring. Voor de duidelijkheid nog even de taken van de telefoonarts en van de CAO-arts.
De taak van de CAO (Corona-eenheid Antwerpen Oost) is triage:
Daarbij speelt de telefoonarts een belangrijke rol:
- in de week enkel voor mensen die zonder verwijzing naar Spoed komen en waarbij de triagist van de Spoed oordeelt dat er vermoedelijk geen Covid-19 is. Die triagist maakt dan in de software een dossier aan, de telefoonarts belt (vanuit zijn/haar thuisadres) de patiënt op. Hij of zij moet dan de keuze maken: ofwel de huisarts contacteren, ofwel thuisisolatie, ofwel naar de CAO-arts in de Corona eenheid van de wachtpost.
- In het weekend ook (en vooral) gaat het om mensen die zich telefonisch of ter plekke aanbieden bij de wachtpost. Zij worden allemaal opgebeld door de telefoonarts alvorens ze eventueel mogen komen naar de CAO-arts
De taak van de CAO-arts in de wachtpost ziet er als volgt uit:
- hij of zij ziet tijdens de week de patiënten die door de telefoonarts doorgestuurd zijn én de patiënten die door de huisartsen aangemeld worden omwille van vermoeden Covid-19. De CAO-arts beslist na onderzoek dan: thuisisolatie of naar Spoed.
- In het weekend ziet de CAO-arts geen patiënten die door de huisartsen gestuurd worden omdat de praktijken dan gesloten zijn. Maar enkel de patiënten dus die door de telefoonarts in de lijst gezet werden.