Concentraties van griepvirus in rioolwater nemen toe (Rega Instituut)

Het aantal griepvirusdeeltjes dat in het rioolwater in Leuven wordt teruggevonden, neemt toe. Dat meldt Elke Wollants, labmanager van het Rega Instituut, donderdag. "Het griepseizoen staat voor de deur", zegt Wollants.

Sinds de coronapandemie meet het Rega Instituut hoeveel virusdeeltjes er zich bevinden in het rioolwater in en rond Leuven. Het water bleek een uitstekende indicator voor de hoeveelheid virusdeeltjes in een bepaald gebied. Zo kon het instituut ook voorspellen wanneer er zich een mogelijke uitbraak zou voordoen. 

Ook nu de coronapandemie zo goed als achter de rug is, zet het Rega Instituut de metingen verder, en bekijkt men ook andere griepvirussen en virussen in de luchtwegen. Uit de resultaten tot 30 november van dit jaar blijkt dat de concentraties van het klassieke griepvirus, influenza A, in stijgende lijn zitten. "Dat is niets abnormaals", zegt Wollants. "We verwachten dat het griepseizoen stilaan op gang komt." 

Ook de dosissen van RSV, respiratoir syncytieel virus, blijven op een "hoog" niveau zitten. "Sinds midden september zien we een stijging van RSV-concentraties. Dat is eveneens niets onverwacht, maar wel belangrijk om in het oog te blijven houden", stelt Wollants.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.