CM en Solidaris tevreden met inperking ereloonsupplementen bij scans

De ziekenfondsen CM en Solidaris zijn tevreden met de wet van federaal minister van Volksgezondheid waardoor ziekenhuizen geen ereloonsupplementen meer mogen vragen voor MRI- of CT-scans die tijdens de normale werkuren gebeuren of bij dringende scans. Ze zullen wel alert blijven voor "perverse neveneffecten", zeggen beide ziekenfondsen maandag in afzonderlijke persberichten.

Sinds vandaag moeten ziekenhuizen medische beeldvorming aanbieden aan officiële tarieven. Het gaat dan in de eerste plaats om dringende scans, denk bijvoorbeeld aan signalen die kunnen wijzen op kanker zoals een onrustwekkend bolletje. Ook voor andere scans die tijdens de kantooruren - 8 uur 's ochtends tot 18 uur 's avonds - kunnen plaatsvinden, mag geen supplement meer gevraagd worden. < /br>

Dat mag enkel nog voor niet-dringende scans die plaatsvinden buiten de kantooruren, op feestdagen of in weekends. Maar ook dan gelden er voorwaarden. Zo moet de patiënt altijd ingelicht worden over de voorwaarden en moet de patiënt ook zijn uitdrukkelijke toestemming geven.

"Dit is een grote stap vooruit voor de toegankelijkheid van de gezondheidszorg", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. "Tariefzekerheid is belangrijk. Als mensen niet weten hoeveel ze moeten betalen in een ziekenhuis, bestaat het risico dat ze er wegblijven."

Ook algemeen secretaris Paul Callewaert van Solidaris is positief. "Supplementen van 80 euro bovenop de officiële tarieven waren geen uitzondering meer. Die wildgroei aan supplementen bracht de toegang tot medische beeldvorming voor onze leden in het gedrang."

Toch zullen de ziekenfondsen streng toezien op de toepassing van de wet door artsen en ziekenhuizen, luidt het. "We moeten wel opletten voor perverse neveneffecten, en alert zijn voor signalen dat er bijvoorbeeld meer scans gebeuren voor 8 uur of na 18 uur", zegt Van Gorp. "Het is niet de bedoeling dat ereloonsupplementen nu op andere momenten en bij andere patiënten opduiken."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Michaël Torfs

  04 december 2023

  Tenenkrullend en bedroevend het gebrek aan intellectueel inzicht over het functioneren van de afdeling radiologie, zowel bij de overheid als bij de mutualiteiten. Als dit de leiders zijn die ons naar de toekomst moeten leiden, staan we er niet goed op. Het lijkt wel cafépraat.

  Ik ken persoonlijk geen ziekenhuizen die 80 euro vragen en ik ken er veel. Ook een belachelijke argumentatie: er is 1 ziekenhuis waar men 80 euro zou moeten bijbetalen, dus leggen we iedereen maar een verbod op (waarbij zelfs niet 1 euro kan gevraagd worden als de investeringen dit vereisen).

  Hoe hoog waren de kosten van de contact tracing via de mutualiteiten ook alweer? Torenhoog en onderhevig aan fraude? Ah juist, dat is niet zo erg want is met overheidsgeld!

  Belgische kafka en tristesse.