Buitenvervolgingstelling voor dr. Rodenbach, verdacht van onrechtmatige euthanasie

De arts van het Gentse ziekenhuis Jan Palfijn, die twee jaar geleden opgepakt werd in een onderzoek naar een mogelijk onrechtmatige euthanasie, is buiten vervolging gesteld. Dat heeft de raadkamer in Gent beslist. Zowel de verdediging als het openbaar ministerie hadden de buitenvervolgingstelling gevraagd.

Op zaterdag 20 november 2021 werd na het overlijden van een bejaarde patiënt bij de politie aangifte gedaan van een mogelijk onrechtmatige euthanasie. Er werd een onderzoeksrechter gevorderd om de precieze omstandigheden van de levensbeëindiging te onderzoeken en internist Jan Rodenbach werd gearresteerd en voorgeleid. Hij werd na uitgebreid verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder strikte voorwaarden.

Het ziekenhuis Jan Palfijn schorste de arts in afwachting van de resultaten van het onderzoek, maar die schorsing werd snel ongedaan gemaakt. De andere artsen van het ziekenhuis voerden actie om Rodenbach te steunen en de toenmalige ziekenhuisdirectie werd aan de kant geschoven.

Schending Grondwet

Het gerechtelijk onderzoek sleepte intussen aan, in afwachting ook van een uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de euthanasiewet. Dat oordeelde in oktober 2022, na het euthanasieproces van drie artsen die betrokken waren bij de euthanasie van de 38-jarige Tine Nys in 2010, dat de euthanasiewet de Grondwet schendt omdat het niet redelijk verantwoord is om elke overtreding ongeacht de zwaarwichtigheid op dezelfde manier te bestraffen. Zo wordt een inbreuk op een louter procedurele voorwaarde, zoals de melding aan de Federale Controle- en Evaluatiecommissie, op gelijke wijze behandeld als een inbreuk op een grondvoorwaarde voor de euthanasie, zoals de voorwaarde van het aanhoudend en ondraaglijk fysiek of psychisch lijden. 

Volgens zijn advocaat Walter Van Steenbrugge was er ook in de zaak van Rodenbach geen sprake van een schending van een grondvoorwaarde. De arts werd niettemin verdacht van vergiftiging, de kwalificatie waarvoor ook drie artsen zich moesten verantwoorden op het euthanasieproces in 2020 in Gent.

"De patiënt kampte met een ondraaglijk lijden en hij was uitbehandeld. De familie van de man stond ook achter de euthanasie. Mijn cliënt werd echter opgepakt en moest een nacht in de cel doorbrengen. Zijn schorsing door het ziekenhuis werd ongedaan gemaakt, maar er bleef de onzekerheid van het gerechtelijk onderzoek", zei Van Steenbrugge. De raadkamer heeft nu de buitenvervolgingstelling uitgesproken, zoals gevorderd door het openbaar ministerie en gevraagd door de verdediging .

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.