Britse premier verliest stemming na rebellie binnen eigen partij over bloedschandaal

De Britse eerste minister Rishi Sunak heeft voor het eerst in zijn ambtstermijn een stemming in het parlement verloren. Een motie van de oppositiepartij Labour werd maandagavond tegen de zin van de regering nipt goedgekeurd in het Britse Lagerhuis (246 stemmen tegen 242), onder meer dankzij de steun van 22 leden van Sunaks Conservative Party.

De motie voorziet dat er een compensatieregeling wordt opgezet voor de slachtoffers van een bloedschandaal. In de jaren 1970 en 1980 hebben namelijk tot 30.000 Britten besmet bloed toegediend gekregen. Meer dan 3.000 mensen stierven nadat ze tijdens een bloedtransfusie of een behandeling besmet waren geraakt met hiv of hepatitis C.

De regering-Sunak wilde nog geen beslissing nemen over de compensaties voor de slachtoffers. Het plan was om daarvoor te wachten op het eindrapport van een onderzoekscommissie. De alternatieve meerderheid verplicht de regering nu om sneller te handelen.

Parlementsleden uit alle vleugels van de Conservative Party hebben maandagavond tegen de eigen regering gestemd. Onder meer de gewezen ministers Robert Buckland en Chloe Smith steunden de rebellie. "De eerste minister zou zich ervoor moeten schamen dat er een partijoverschrijdende politieke druk en publieke opinie nodig was om zijn regering ertoe te dwingen het juiste te doen", reageert Kate Burt van The Haemophilia Society, een organisatie die slachtoffers vertegenwoordigt.

Het voorstel moet nog worden goedgekeurd in het Lagerhuis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.