Ziekenhuis Maas en Kempen: efficiëntie, schoonheid, rust

Het nieuwe Ziekenhuis Maas en Kempen (ZMK) gaat eind september 2017 open. 'We willen het ziekenhuis profileren als een healing environment, wat impliceert dat het rust biedt aan patiënten, personeel en bezoekers' zegt algemeen directeur Hans Ramaekers.

De nieuwe campus is volledig geïntegreerd in het omliggende groene landschap en volgens de verantwoordelijken is het het eerste laagbouwziekenhuis in Vlaanderen. “We werken met 5 bouwdelen los van elkaar, met elk een specifieke functie”, licht directeur Hans Ramaekers toe. “De afzonderlijke bouwdelen zijn door gangen en luchtbruggen onderling met elkaar verbonden. Er is nagedacht over een zo efficiënt mogelijke indeling met korte looplijnen.”

Dit zogeheten ‘vastgoedmodel’ biedt de flexibiliteit om elk gebouw in de toekomst eenvoudig en zonder veel overlast uit te breiden, dan wel in te krimpen.

Samenwerking met ZOL en Mariaziekenhuis

ZMK, het ZOL Genk en Lanaken en het Mariaziekenhuis Overpelt stemmen hun medisch aanbod en de onderliggende logistieke en administratieve processen intussen verder op elkaar af.

De effectieve verhuis van de campussen van Bree en Maaseik naar de nieuwbouw staat gepland in de week van maandag 25 tot vrijdag 29 september. Op zaterdag 16 en zondag 17 september tussen 13 en 16 uur stelde het nieuwe ziekenhuis zich open voor het grote publiek.

 

  • Prijskaartje: 110 miljoen euro, betaald door de Vlaamse overheid, de steden Bree en Maaseik, en ZMK en de artsen van ZMK.
  • Op de site vind je verschillende kernwoorden, zoals SAMEN, ECHTHEID, IK, KRACHT en UNIEK. Deze woorden komen ook terug in verschillende zinnen die doorheen het ziekenhuis op de muren opduiken in de gangen. Roel Vandebeek was de kunstenaar met dienst. 
  • Koudewarmteopslag op 220 m diepte
  • Totale oppervlakte gebouw: 32.347 m²
  • Totale oppervlakte van de site: 12 hectare
  • 226 bedden
  • 544 parkeerplaatsen
  • 000 bomen, planten en ander groen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.