Wachtposten Vlaanderen reageert: audit met schoonheidsfoutjes overschat besparingsmogelijkheden

Na lang wachten werden de resultaten van de Möbius-audit in de lente bekendgemaakt. Als reactie hierop publiceerde Wachtposten Vlaanderen vzw op 15 september een rapport van 32 pagina’s. Met een gedetailleerde argumentering worden de conclusies van de audit soms beaamd, maar meestal ernstig in vraag gesteld.

Het eindrapport van de audit rond de wachtposten werd in taskforce-zitting voorgesteld op 9 juni. Pas in september werden de slides doorgestuurd naar de leden van de taskforce en de werkgroep wachtposten van de medicomut. 

Een boemerang en enkele zwakke punten

Wachtposten Vlaanderen legt het verwijt van een gebrek aan standaardisering – dat de rechtstreekse aanleiding was voor de audit – netjes opnieuw in het kamp van de overheid. Doordat het Riziv in de loop van de tijd met de kaasschaaf door het budget van de wachtposten heen gegaan is, zijn de kringen bijgesprongen om in de mate van het mogelijke de meubels te redden. Hier en daar werd creatief opgetreden. Sommige wachtposten hebben bijvoorbeeld ’s nachts het onthaal aan de chauffeur toevertrouwd, om kosten te besparen. Door dit soort maatregelen lijkt het nu alsof iedereen zijn eigen potje kookt. Maar er is wel degelijk uniformiteit in het functioneren van de wachtposten.

Het zopas gepubliceerde rapport van Wachtposten Vlaanderen legt de vinger op een aantal slordigheden. Het gebrek aan representativiteit van bepaalde cijfers werd al eerder door commentatoren in Medi-Sfeer besproken. Het huidige rapport verbaast zich bovendien over een aantal andere lacunes. De centrale inning als criterium voor de standaardbetoelaging van de wachtposten wordt bijvoorbeeld nergens in het verslag van Möbius besproken. Centrale inning brengt administratief werk met zich mee, en dus ook kosten. Maar het is een belangrijke maatregel voor de veiligheid van de arts en maakt een herverdeling van de taken tussen jongere en oudere collega’s mogelijk. 

Schaalvoordelen zijn een illusie

Wachtposten Vlaanderen denkt niet dat er uit de samenwerking tussen wachtposten veel schaalvoordelen zullen kunnen worden gehaald. Grotere structuren hebben doorgaans meer logistieke ondersteuning nodig. Wat je aan de ene kant uitspaart, investeer je ergens anders. Bovendien werken veel wachtposten nu al met een minimum. De meeste Vlaamse wachtposten hebben overdag maar één onthaalmedewerker.

Het werken met gemiddelden, zoals Möbius dat uitvoerig gedaan heeft, schept een vals beeld. Wachtposten Vlaanderen legt cijfers voor waaruit blijkt dat de werklast in de wachtposten aanzienlijk kan schommelen, bijvoorbeeld naargelang het seizoen. Het is ook geen goed idee om het aantal contacten op een wachtpost te willen voorspellen aan de hand van het aantal inwoners in de regio. Andere factoren spelen mee, zoals de aanwezigheid van spoeddiensten in de buurt en de beschikbaarheid van huisartsen tijdens de gewone werkuren (zie huisartsarme regio’s).

Netwerken voor een bestand van 400.000 inwoners zijn al helemaal geen optie, zo denkt de vzw. Door de grote afstanden die moeten worden doorlopen, zijn dergelijke structuren niet werkbaar voor arts en patiënt. Het opzetten en coördineren ervan zal flink wat geld kosten. Alternatief voorstel: incorporeer de witte vlekken (gebieden die nog niet afgedekt zijn) in een bestaande wachtpost, in plaats van mensen en middelen te investeren in het omgooien van de hele kaart. Netwerken van maximum 250.000 inwoners zijn een redelijke optie.

Het belang van 1733

Besparen lijkt alsnog mogelijk op niveau van het vervoer. Naar het voorbeeld van het Astrid-netwerk zou men een netwerk van wachtpostauto’s kunnen opzetten, aan de hand van de 1733-triage. Voertuigen zouden dan kunnen aanrijden naargelang hun beschikbaarheid, over de grenzen van de wachtpostgebieden heen. Dat is één van de 22 aanbevelingen die Wachtposten Vlaanderen formuleert als conclusie van het rapport dat op 15 september werd verspreid.

Medi-Sfeer komt hierop in latere edities terug. Het volledige rapport van Wachtposten Vlaanderen vindt u alvast hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.