Vandaag waarschuwingsstaking in Duitsland

Alle doktersassistenten (MFA) in Duitse huisartsen- en specialistenpraktijken zijn voor het eerst opgeroepen voor een waarschuwingsstaking op 8 februari. Hun vereniging oefent druk uit op de medische cao-onderhandelingspartners. 

Een waarschuwingsstaking: de vereniging van medisch specialisten (vmf) heeft in haar 60-jarige geschiedenis nog nooit zo'n maatregel genomen. De landelijke première vindt dus vandaag plaats. Vooraf kunnen geïnteresseerde doktersassistenten en -praktijken een informatieposter voor getroffen patiënten downloaden van de vmf-website om op te hangen in stakende praktijken.

"Het is niet mogelijk om zelfstandig te leven van gemiddeld 2.778 euro (gemiddeld maandelijks voltijds brutosalaris voor MFA's volgens overheidsstatistieken)," staat er te lezen - met verwijzing naar de lopende cao-onderhandelingen, die tot doel hebben "eerlijke salarissen voor werknemers in artsenpraktijken" te bereiken.

Vierde onderhandelingsronde
De vmf heeft diverse grote Duitse steden gekozen als stakingslocaties en 's ochtends zal er een centrale bijeenkomst plaatsvinden in Berlijn voor de lokalen van de Duitse artsenvereniging (BÄK). De stemming in de praktijken heeft een dieptepunt bereikt, klinkt het.

De onderhandelingspartners zijn dichter bij elkaar gekomen, maar vraag en aanbod liggen nog ver uit elkaar. "Het moet eigenlijk duidelijk zijn dat MFA's na drie jaar opleiding en een medisch-deontologisch examen meer verdienen dan het wettelijk minimumloon voor verpleegassistenten met één jaar opleiding", is de basisopstelling. Nu verdienen MFA's 15,50 euro en dat gaat per 1 mei 2024 omhoog naar 16,50 euro bruto per uur. Wij eisen 17 euro", onderstreept de MFA-onderhandelaar.

> Duits artsenpersoneel klaar om te staken op 8 februari

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.