Ruim 9/10 huisartsen zijn van plan zich te laten vaccineren

Ruim negen op de tien huisartsen (92%) zijn van plan zich te laten vaccineren tegen Covid-19, zo blijkt uit een online-enquête van de dienst huisartsgeneeskunde van de ULB bij zowat 500 huisartsen, meldt ons Franstalige zusterblad Medi-Sphère. De twijfel zit vooral nog bij de langetermijneffecten van messenger RNA-vaccins.

Aan de vertrouwelijke enquête namen 490 artsen deel met als dominerend profiel de afgestudeerden van 1991. Daarvan voert iets meer dan de helft solo praktijk, voornamelijk in de stad, en ruim 90% is allopaat.

92% van hen is dus van plan zich te laten vaccineren en 84% is zeer assertief op dit punt. "Deze score weerspiegelt een evolutie in de vaccinatiebereidheid van de beroepsgroep in vergelijking met de 76% 'ja waarschijnlijk' en 'ja zeker' die uit de bus kwam in een internationale studie die najaar 2020 liep in België, Frankrijk en Canada. (1)

Bij de minder dan 10% die zich niet wensen te laten vaccineren, bevinden zich verscheidene zwangere vrouwen en geïmmuniseerde huisartsen die zichzelf niet langer als prioritair beschouwen.

Een andere bevinding van de enquête: niet van plan zijn zich te laten vaccineren betekent niet dat men anti-vaccin is. De argumenten zijn niet noodzakelijkerwijs geradicaliseerd bij wie ten gronde twijfelt over vaccinatie (5,5% van de steekproef). "Wat het meest opvalt in de groep, die duidelijk in de meerderheid is bij de pro-vaccingroep is dat er nog veel vragen zijn, bijvoorbeeld over de langetermijneffecten van RNA-vaccins. Er is ook veel kritiek op het beheer van de crisis en het gebrek aan betrokkenheid van de huisartsen bij de beslissingen."

Bijna alle ondervraagden (97,4%) waren van mening dat zij een rol te spelen hadden in de komende campagne, ook degenen die niet persoonlijk zouden worden ingeënt.

Ten slotte is bijna de helft van de deelnemers, 46%, al geconfronteerd (door hun patiënten, familieleden, de media, enz.) met anti-vaccinatieargumenten waarop zij niet wisten te antwoorden.

(1)Verger P, Scronias D, Dauby N, Adedzi KA, Gobert C, Bergeat M, et al. Attitudes of healthcare workers towards COVID-19 vaccination: a survey in France and French-speaking parts of Belgium and Canada, 2020. Eurosurveillance. 2021 Jan 21;26(3). 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.