Raadplegingen huisartsen dalen met bijna 7% tussen 2019 en 2020

Tussen 2019 en 2020 is een daling van 6,7% vastgesteld van het aantal consultaties bij huisartsen. Een daling vergelijkbaar met die in onze buurlanden zoals Frankrijk (-7,8%), meldde een Belgische uitgever van software voor het beheer van (para)medische dossiers. Het bedrijf analyseerde de evolutie van het aantal en het type diagnoses dat een representatief panel van 300 Belgische huisartsen tijdens de periode 2019-2020 stelde.

"Soms wachtten mensen langer om een arts te raadplegen of gingen ze helemaal niet naar een consultatie, uit angst besmet te raken of het virus te verspreiden. Bovendien werden vele medische onderzoeken uitgesteld, waardoor dit cijfer nog hoger uitviel", aldus Dr. Vincent Parmentier, huisarts en vicevoorzitter van de huisartsenvereniging SSMG. "In de nabije toekomst duikt mogelijk een golf van 'niet-Covid' ziekten op die niet tijdens de pandemie zijn ontdekt. Een scenario waar we ons op moeten voorbereiden."

Artsen realiseerden zich ook dat de motivatie van patiënten afnam. "We ontdekten dat ze in deze periode niet even nauwgezet waren. Bijvoorbeeld besteedden diabetici minder aandacht aan hun voeding of sportten ze minder. Dat is vooral te wijten aan het gebrek aan fysiek contact met de gezondheidswerker, die de patiënt kan geruststellen en aanmoedigen," zegt Vincent Parmentier.

Daarnaast zijn de vijf meest voorkomende aandoeningen - hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, slapeloosheid, diabetes type 2 en gastro-oesofageale reflux - tussen 2019 en 2020 ongewijzigd gebleven.

Daling aandoeningen luchtwegen

De resultaten van deze analyse tonen ook een zeer significante daling van het aantal aandoeningen van de luchtwegen tussen 2019 en 2020. Daarbij hoest (-29%), bronchitis (-33%), laryngitis (-34%) en verkoudheid (-28%). Dezelfde tendens geldt voor bronchiolitis (-40%), een ziekte die voorkomt bij kinderen jonger dan 2 jaar.

"Wat bronchiolitis en infecties van de luchtwegen betreft, kan deze daling hoofdzakelijk worden verklaard door drie factoren: herhaalde lockdowns en sociale afstandsmaatregelen waardoor het aantal contacten afnam; de verplichting om een mondmasker te dragen en het gebruik van hydroalcoholische gels; en natuurlijk de daling van het aantal raadplegingen in het algemeen", verklaart Dr. Vincent Parmentier.

Uit de gegevens blijkt ook een toename van het aantal mensen met een vitamine D-tekort (+14%). 

Naast de veranderingen in de pathologieën heeft de pandemie ook veel psychologische gevolgen: "Zo namen angstsymptomen toe met 14% terwijl een groei van 7% in slapeloosheid is geconstateerd," concludeert de software-uitgever.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.