Tandartsen halen conventiedrempel niet, akkoord op de helling

Tandartsen konden tot en met 6 maart 2024 aangeven of ze individueel toetraden tot de overeenkomst. Met 56,97% van de tandartsen die toetreden, stelt het Verzekeringscomité vast dat de drempel om de overeenkomst in werking te laten treden, niet is gehaald. Minister Vandebroucke zal daarover op korte termijn overleggen met de sector. Bij de huisartsen en specialisten noteert men geen aanzienlijke trendbreuken met de voorgaande jaren.

Het Verzekeringscomité van het Riziv kreeg vandaag de toetredingscijfers voor de akkoorden tussen zorgverleners en ziekenfondsen voor 2024. Voor de artsen vielen er geen spectaculaire veranderingen te noteren in vergelijking met de voorgaande jaren: 86,26% van de artsen treedt toe tot het nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen 2024-2025.

Dat een grote meerderheid van de artsen zich achter het akkoord artsen-ziekenfondsen schaart, biedt zekerheid voor de patiënt en geeft stabiliteit aan het zorgsysteem.   Deze hoge toetredingsgraad geeft patiënten de garantie op geneeskundige verzorging van hoge kwaliteit, die financieel toegankelijk is.

Conventiepercentage tandartsen onvoldoende

Tandartsen konden tot en met 6 maart 2024 aangeven of ze individueel toetraden tot de overeenkomst. Met 56,97% van de tandartsen die toetreden tot de overeenkomst in 2024, stelt het Verzekeringscomité vast dat de drempel om de overeenkomst in werking te laten treden, niet is gehaald. De minister van Sociale Zaken zal daarover op korte termijn in overleg gaan met de sector van de tandartsen.

Voorts treedt 66,11% van de kinesitherapeuten en 67,38% van de logopedisten toe tot de nieuwe overeenkomst. Voor de kinesitherapeuten ligt dat cijfers enkele percentpunten lager dan vorig jaar. Voor de logopedisten betekent het een stijging van meer dan 20 percentpunten.

Als meer dan 60% van de beroepsgroep toetreedt tot de overeenkomst, is de ‘-25%-regel’ vanaf 1 april 2024 van toepassing: de terugbetaling door de ziekteverzekering van alle verstrekkingen door niet-toegetreden zorgverleners is 25% lager. Voor de zorg verleend aan mensen met verhoogde tegemoetkoming is die verminderde terugbetaling echter niet van toepassing.

De christelijke mutualiteit CM Gezondheidsfonds betreurt dat de conventie bij de tandartsen werd verworpen. "Dit heeft grote gevolgen voor de patiënt, want zonder akkoord is er geen tariefzekerheid", luidt het in een reactie. CM-voorzitter Luc Van Gorp is van mening dat het akkoord met tandartsen nochtans "evenwichtig en ambitieus" was. "Er gaat voldoende aandacht naar preventie, maar er worden ook opnieuw aanzienlijke middelen geïnvesteerd om de toegankelijkheid van de tandzorg te verhogen", klinkt het. "We vinden het jammer dat een aanzienlijk deel van de tandartsen dit niet of onvoldoende kan onderschrijven."

Ook het socialistische ziekenfonds Solidaris betreurt het grote aantal tandartsen dat uit de conventie is gestapt. "We hebben de afgelopen 2 jaar op rij sterk geïnvesteerd in het opkrikken van honoraria van tandartsen. Blijkbaar was dat voor een groot deel van de tandartsen onvoldoende of wordt dit niet naar waarde geschat", zegt algemeen secretaris Paul Callewaert. Volgens cijfers van Solidaris hebben vooral de Vlaamse tandartsen zich laten deconventioneren en wordt de drempel van zestig procent wel gehaald in Brussel en Wallonië. "Voor Vlamingen valt mondzorg daardoor veel duurder uit dan voor de Franstaligen", klinkt het.

De specifieke toetredingscijfers verschijnen binnenkort op de website van het Riziv.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.