Supplementen-KB's (tand)artsen nu toch ter advies voorgelegd aan artsen

Het kernkabinet is het eens geraakt over de verlenging van het mandaat van Pierre Wunsch aan het hoofd van de Nationale Bank. Dat werd vernomen bij de woordvoerder van de premier. Ook over de voordracht van Didier Reynders voor de functie van secretaris-generaal bij de Raad van Europa is er binnen de topministers van de regering-De Croo een akkoord. In dat onderhandelingspakket zaten ook de supplementen-KB's die toch nog eens aan de artsen worden voorgelegd.

Het mandaat van Wunsch liep op 1 januari af. Zijn herbenoeming had een formaliteit moeten zijn. De regering raakte het op de laatste ministerraad voor de kerstvakantie echter niet eens over een aantal dossiers, waardoor ook de verlenging van het mandaat van de gouverneur geblokkeerd zat. Nu wordt bekend dat Wunsch - die een MR-signatuur meedraagt - opnieuw voor vijf jaar de NBB mag leiden. De verlenging zal worden geformaliseerd door een koninklijk besluit van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).

Daarnaast gaan premier Alexander De Croo en zijn vices ermee akkoord Didier Reynders opnieuw voor te dragen voor een topjob bij de Raad van Europa. De voormalige vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken was al eens kandidaat voor de functie van secretaris-generaal, maar moest toen de duimen leggen voor zijn Kroatische tegenkandidate.

Supplementen

Een van de oorzaken van de vertraging rond de benoeming van Wunsch was een discussie over de ereloonsupplementen van artsen en tandartsen. Daarover was al een akkoord gesloten met zowel de artsen als de tandartsen. Op de laatste kern voor het kerstreces bleek MR-vicepremier David Clarinval er toch een andere lezing op na te houden dan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Volgens Clarinval werd overeengekomen om de KB's die Vandenbroucke heeft voorbereid, voor advies voor te leggen aan de artsen en tandartsen. Dat bevestigt het kabinet-Vandenbroucke, al wordt daar meteen gepreciseerd dat die KB's perfect in lijn liggen met de gesloten akkoorden en het dus neerkomt op een kennisgeving. Voor 1 maart komen de teksten op de ministerraad.

Daarnaast worden de controles verscherpt op misbruik van het statuut voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Er is ook een akkoord over het verbod op reclame voor biocides. De groenen hadden in december voor een volledig verbod gepleit. Het akkoord voorziet in een verbod op biociden van klasse 4 en hoger, die als de meest gevaarlijke worden beschouwd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.