Supplementen: informele uitwisselingen over pseudocodes

Het nakende verbod op het aanrekenen van extra honoraria aan patiënten met een verhoogde tegemoetkoming (VT's) is niet zonder gevolgen voor artsen, vooral omdat het aantal VT's voortdurend toeneemt. Daarom moeten we onderzoeken hoe we deze problemen kunnen oplossen. Dat soort informele discussie zijn de partners in medico-mut deze week begonnen.

Er stond deze week geen echt debat op de agenda van de medicomut, maar eerder informele en verkennende uitwisselingen. Het ging over pseudocodes voor een reeks diensten die tijd kosten maar niet vergoed worden. Daarbij gaat het vooral om VT's.

Luc Herry (Bvas): "We vragen ons soms af of bepaalde politici zich wel ten volle bewust zijn van de realiteit. Tien of vijftien jaar geleden werd het aantal VT's op ongeveer 1.100.000 geschat. Eind vorig jaar was er sprake van 2.100.000. En vandaag de dag zouden het er 2.300.000 zijn. Hun aantal stijgt in een zorgwekkend tempo. Dat toont de verarming van de bevolking aan."

Voor Dr. Herry is deze situatie zorgwekkend. "En als we ons beperken, zoals we al te vaak hebben gedaan, tot het aanpakken van de gevolgen zonder na te denken over oplossingen stroomopwaarts van het probleem, zullen we geen resultaten boeken. Er zijn steeds meer werklozen om allerlei redenen, steeds meer chronisch zieken, steeds meer gehandicapten, steeds meer mensen zonder voldoende bestaansmiddelen... Kortom, het aantal uitkeringsgerechtigden neemt voortdurend toe en kan binnenkort groter zijn dan het aantal werkenden, die het systeem financieren."

Apparatuur

Artsen maken zich vooral zorgen. Al deze mensen zullen waarschijnlijk op een bepaald moment een behandeling met kleine apparaten nodig hebben. De honoraria houden echter geen gelijke tred met de kosten van de apparatuur. Bovendien moet de apparatuur misschien worden schoongemaakt of zelfs gesteriliseerd. De arts kan assistentie nodig hebben. En dat alles kon, met het verbod op toeslagen voor VT's, niet worden gecompenseerd.

"Om het probleem op een andere schaal te illustreren," legt Luc Herry uit, "hoef je alleen maar te kijken naar de cijfers van het totale budget voor gezondheidszorg. Tussen 2019 en 2024 stijgt dit budget van 26.400 miljard naar 37.100 miljard. Dat is een stijging van ongeveer 40%. Het budget voor medische kosten is ondertussen gestegen van 8,3 miljard naar 10,7 miljard. Dat is een stijging van 29%. Je hoeft geen genie te zijn om het verschil te zien. In werkelijkheid is het verschil waarschijnlijk nog groter, omdat de stijging van de honoraria lager is dan de stijging van het totale budget. Er is dus sprake van een verhullend effect en als we de vergoedingen uit het totale budget halen, zijn de andere posten waarschijnlijk met meer dan 40% gestegen.

Wat zouden pseudocodes hieraan toevoegen?

"Laten we eens kijken naar de administratieve kosten. Het blijkt dat VT's vaker dan anderen specifieke documenten nodig hebben die door de arts moeten worden ingevuld. Sommige van die documenten zijn omvangrijk (meerdere pagina's) en dus tijdrovend, zelfs als de arts ze digitaal kan invullen. En er mogen geen computerstoringen optreden wanneer ze worden gedownload, zoals zo vaak gebeurt. Als dat wel het geval is, moet je nog steeds bellen met de relevante afdelingen, die het document per e-mail opsturen."

"Dat kost allemaal tijd, zowel voor de arts zelf als voor de administratieve ondersteuning. En er kunnen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Een pseudocode die deze service aanwijst en er een vergoeding aan verbindt, zou op zijn minst een gedeeltelijke oplossing bieden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.