Steun voor haio's in huisartsarme gebieden krijgt vorm

Na overleg met alle betrokkenen besliste de medicomut om het voorstel van het Verzekeringscomité in verband met steun aan haio's, concreet uit te werken in de vorm van een verdeelsleutel. Het gaat om geld dat haio's aanzet om te gaan werken in huisartsarme gebieden, in de hoop dat ze zich er ook zullen vestigen.

In totaal is daarmee 2,2 miljoen gemoeid. Een bedrag dat men opzij wou zetten ter stimulatie van haio's in huisartsarme gebieden, besliste men al in maart. Eerst zou men die gebieden wel nauwkeuriger moeten definiëren, maar bijvoorbeeld de Kust komt zeker in aanmerking, is ieders aanvoelen. Maar de juiste criteria voor huisartsarme gebieden dienen objectief te worden afgebakend. Tegelijk moeten er ook voldoende artsen voorhanden zijn om haio's op te leiden, in overleg met het haio- en SUI-platform.

De verdeelsleutel in kwestie is er nu, aldus dr. Marieke Geijsels (AADM). Er werd bepaald dat 72% van het bedrag rechtstreeks naar de haio's vloeit. De rest van het geld dient om het Huisartsen Overleg Platform (HOP) en OverStag - de organisatie die de praktijkopleiders huisartsgeneeskunde verenigt - verder te professionaliseren. Ook zal het worden aangewend ter ondersteuning van ICHO-initiatieven om de kwaliteit van stages te verbeteren. 

Volgende etappe om dit dossier rond te krijgen, is de goedkeuring van dit medicomutvoorstel in het Verzekeringscomité over twee weken. Dat zou net op tijd zijn, want dan beginnen de haio's aan hun sollicitatieronde, signaleert dr. Geijsels.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.