"Spreidingsprobleem" veroorzaakt tekort aan huisartsen (ASGB)

Ook het ASGB ervaart een "spreidingsprobleem" onder huisartsen, zowel op vlak van specialisaties als locaties. Daarmee valt de federatie huisartsenkoepel Domus Medica bij, die maandag het artsentekort aan de kust aanstipte. "Jonge mensen kiezen inderdaad meer voor verstedelijkte gebieden, waardoor het platteland achterop raakt", zegt ASGB-jurist Michel Wijns.

Het huisartsentekort in regio's als de kust is niet nieuw, maar sleept al jaren aan. Dat kaartten de artsenverenigingen al aan bij de medische verkiezingen vorig jaar. Ook de New Deal, het financieringssysteem dat recentelijk werd goedgekeurd, lost dat niet op, benadrukt Wijns.

Naast de spreiding tussen stad en dorp, moet het beleid ook meer aandacht geven aan de spreiding in specialisaties, vindt hij. "Er is een probleem bij de uitstroom, waarbij veel jonge artsen kiezen voor dezelfde specialisaties." Afstuderen als huisarts is bijvoorbeeld eerder onpopulair in verhouding tot de vraag.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    13 februari 2024

    Als huisarts ben je nu gedevalueerd tot derde keus , enkel nog goed om een ziektebriefje van liefst onbepaalde duur te schrijven + evenals 1 briefje dat de door de pediater voorgeschreven medicatie gegeven mag worden door de kuise vrouw van de school !
    Studeer luchtgitarist : werk tot in de kist !