Senaat keurt informatief rapport over gynaecologisch geweld goed

De Senaat heeft tijdens zijn plenaire zitting een informatief rapport aangenomen over lichamelijke zelfbeschikking en de strijd tegen verloskundig geweld. Het rapport bevat 93 aanbevelingen. De aanbevelingen werden opgesteld na een reeks hoorzittingen met deskundigen, gezondheidswerkers en vrouwenverenigingen. Het rapport is het resultaat van drie jaar werk.

In haar stemming vraagt de Senaat om een expliciete erkenning van gynaecologisch en obstetrisch geweld "als een probleem met vele oorzaken" (cultureel, maatschappelijk, sociaal-economisch, materieel, individueel of institutioneel) en "als een vorm van gendergerelateerd geweld". Ze vraagt ook dat er een register van obstetrisch geweld in België wordt opgesteld en dat de cijfers toegankelijk worden gemaakt.

De Senaat beveelt ook aan dat "zorgverleners tijdens hun hele loopbaan meer vorming zouden moeten krijgen over het wettelijk kader en de evolutie ervan, meer bepaald over aspecten die verband houden met de wet op de patiëntenrechten". Het wettelijk kader moet ook geëvalueerd worden. De Senaat roept ook op om "bijzondere nadruk te leggen op het begrip geïnformeerde toestemming". Er worden ook een aantal psychologische aanbevelingen gedaan.

Het rapport, opgesteld door France Masai (Ecolo), Celia Groothedde (Groen), Véronique Durenne (MR) en Nadia El Yousfi (PS), werd unaniem goedgekeurd. De indieners geven enkele voorbeelden van dat 'geweld': een ongewenst zwangere vrouw zonder papieren die van het kastje naar de muur wordt gestuurd, tot na de abortustermijn. Of iemand bij wie ongediagnosticeerde endometriose als een gewone menstruatie wordt geklasseerd en daardoor haar relatie en job verliest en uiteindelijk pas in het buitenland de juiste hulp krijgt. 

Nog een stuk verder en strafbaar is de zogenaamde 'echtgenootsteek', waarbij na een knip de ingang van de vagina meer dan nodig wordt gehecht, louter voor het seksuele genot van de man.

Correcties VVOG

De tekst, die op 22 mei 2023 in de commissie werd goedgekeurd, werd na een eerste passage door de plenaire vergadering op 23 juni 2023 terugverwezen naar de commissie. De Open Vld en CD&V hadden gevraagd om de tekst opnieuw te bekijken omwille van de kritiek in een brief van de Vlaamse Vereniging voor Verloskunde en Gynaecologie (VVOG). Die wonden er geen doekjes om: "De meeste gynaecologen hebben de zuivere intentie om hun patiënten bij te staan en te helpen, de allerbeste zorgkwaliteit te leveren. Als geweldenaar of dader bestempeld worden, choqueert dan ook", luidde het onder meer. Woordvoerder dr. Isabelle Dehaene heeft vragen bij de term en de definitie  van gynaecologisch geweld. "De term houdt ook kwaadwilligheid in, iets wat we niet we willen.”

De tekst werd herwerkt en 33 amendementen werden goedgekeurd in de commissie op 15 januari. Sommige amendementen slaan op het aspect toestemming. Andere hebben te maken met het financiële raamwerk waarbinnen gynaecologen en vroedvrouwen hun praktijk uitoefenen.

> Groenen vragen dat Senaat 'gynaecologisch geweld' onderzoekt

> "Zijn gynaecologen de jihadisten onder de artsen?" (VVOG)

> "Er wordt naar ons geluisterd, maar we worden niet gehoord"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.