Riziv start met opgelegde affichemodellen tarieven

In het Staatsblad van vandaag verscheen een resem verordeningen van het Riziv die de affichemodellen voor het afficheren van tarieven vastleggen. Meer bepaald die van apothekers, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, tandartsen en een waslijst van paramedische beroepen. Huisartsen en artsen-specialisten zijn daar nog niet bij, al mogen we de publicatie van hun affichemodel ook weldra verwachten.

Ter herinnering, de wet van 27 oktober 2021 verplicht zorgverleners om de prijzen van hun meest voorkomende zorgdiensten te afficheren. Op het Verzekeringscomité van het Riziv van begin juli vorig jaar werd besloten om voor de artsenpraktijken te wachten op de affichemodellen van drie betrokken sectoren (huisartsgeneeskunde - kinesitherapie - verpleegkunde). De affichemodellen van kinesitherapie en verpleegkunde staan nu in Het Staatsblad.

Voor artsen lag de zaak sowieso wat ingewikkelder wegens de specificiteit tussen enerzijds zij die werken volgens de prestatiegeneeskunde en anderzijds het forfaitaire systeem, wat bij de patiënten verwarring kan veroorzaken.

Ook minister Vandenbroucke gaf in een antwoord op een parlementaire vraag vorig jaar toe dat "het voor sommige sectoren complexer is dan voor andere." Voorafgaand aan de publicatie in het Belgisch Staatsblad worden de zorgverstrekkers geïnformeerd over wat van hen wordt verwacht zodat ze vanaf de datum van de inwerkingtreding correct kunnen uitvoeren wat de wet voorschrijft. De sancties bij niet naleving zijn gelijk aan de sancties die momenteel bestaan voor het niet-naleven van de conventiestatus.

> Verplicht afficheren tarieven: eerste Riziv-sjablonen

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    04 maart 2024

    Ik heb nog een echt antieke wijsheid in mijn huis hangen :
    “ God ziet mij : hier vloekt men niet !”!