Hoe ziet een sterke eerste lijn eruit?

Welk(e) beroep(en) in de gezondheidszorg zouden een diagnose mogen stellen, een verklaring van ongeschiktheid schrijven, antidepressiva voorschrijven? De rolverdeling tussen de respectieve eerstelijnsprofessionals wordt in vraag gesteld. Daarom stelde Be.Hive de (Franstalige) huisartsen voor om commentaar te leveren. 

Be.Hive, de Franstalige interdisciplinaire eerstelijnsleerstoel die begin 2019 werd gelanceerd, had aangekondigd dat hij zou starten met een uitgebreide compilatie van meningen over wat een sterke en complexloze eerste lijn is (of zou moeten zijn....). Hij biedt nu een online vragenlijst aan, gericht op huisartsen. Het onderzoeksinstrument is goedgekeurd door de ethische commissies van de UCL, ULB en ULuik. De auteurs schatten dat een halfuur nodig is om de vragenlijst in te vullen.

Witboek 

De resultaten zullen worden gebruikt om voor een witboek dat een gemeenschappelijke en gedeelde visie op de eerste lijn zal weergeven. Met prioriteiten voor de voorzitter. Het witboek zal in februari 2020 worden gepubliceerd. 

Huisartsen worden uitgenodigd om te reageren op de geografische en financiële zorgtoegankelijkheid, de relatieve moeilijkheid om in uw regio verpleegkundigen, fysiotherapeuten,, verloskundigen, tandartsen, enz. te vinden. Verder onderzoekt men de frequentie waarmee u naar deze disciplines verwijst, de kanalen die u gebruikt (post, e-mail, telefoon, gmd...) om met hen te communiceren (bijvoorbeeld om het geneesmiddelenbeheer te organiseren), deelname aan multidisciplinaire vergaderingen, persoonlijk of per videoconferentie, gebruik van een geautomatiseerd bestand,...

Inventaris

De vragenlijst gaat ook in op uw perceptie van vaste inschrijving, getrapte geneeskunde, of wat de situatie van een patiënt complex maakt. Kers op de taart, voor zover je dat kunt zeggen, zijn de respectieve taken en vaardigheden die van een bepaalde discipline verwacht worden of aanvaardbaar om ze aan toe te vertrouwen. In welk beroep moet u bijvoorbeeld glycemie meten, het geneesmiddelenmerk kiezen, het toilet maken, gewrichtspijn behandelen, paramedische apparatuur (technische hulpmiddelen) voorschrijven, de zorg coördineren, een ITT-certificaat opstellen, een normale zwangerschap volgen, antidepressiva voorschrijven, of.... een diagnose stellen? 

Benieuwd naar het resultaat op basis van de reacties van de Franstalige collega's.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.