"Premie-opbod tegen huisartsentekort is druppel op hete plaat" (Dirk Devroey)

Wat denkt professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey over het premie-opbod van Vlaamse gemeenten in hun strijd tegen het huisartsentekort? En hoe kijkt hij aan tegen het dalende werkvolume en de stijgende prijzen bij sommige huisartsen? Tot slot: wat is de weerslag op onze gezondheidszorg en de zorgkwaliteit voor de patiënt?

In het Laatste Nieuws geeft hij daarover zijn mening. Ter herinnering: recent kwamen Bredene (premie van 8.000 euro) en Schelle (premie van 10.000 euro) in het nieuws door hun aanpak tegen het groeiende huisartsentekort.

  • “Zulke premies zijn een druppel op een hete plaat. Ik zal niet zeggen dat dokters blind zijn voor een financiële prikkel, maar zonder een structurele aanpak zullen ze niet snel verhuizen.”
  • “Huisartsen zijn zich door de jaren heen steeds meer gaan bekommeren om hun eigen welzijn. Uiteraard ben ik het daar 100 procent mee eens, maar het zorgt er wel voor dat dokters wekelijks geen 80 uur meer werken, maar vaak nog de helft.”
  • “Waar je vroeger vijf patiënten per uur kon helpen, zijn er dat nu nog drie. Mensen worden ouder en ze komen vaker met verschillende klachten. (…) Tel maar uit: 80 uur per week aan vijf patiënten per uur, dat maakt 400 visites. En 40 uur aan drie patiënten, dat zijn er maar 120 per week. Da's minder dan een derde.
  • “Ik ken collega's die kiezen om niet-geconventioneerd te werken, net zoals de tandartsen (…) Ze vragen de helft meer voor een bezoek en rekenen 45 euro aan in plaats van 30 euro. Ze hebben het even druk en hun patiënten zijn blij dat ze toch nog een afspraak bij de dokter krijgen. Dat krijg je met krapte op de markt.”
  • “Ze hebben het aantal kandidaten voor geneeskundestudies nu opgetrokken van 1.600 per jaar naar 1.700 en da's een goede evolutie, maar het is te weinig en het gaat traag. (…) Je kan die quota niet afschaffen, want dan zullen de grote universiteiten niet meer bij machte zijn om al die toekomstige artsen een goede opleiding te geven. Maar je kan zeker soepeler zijn dan vandaag.”
  • “Door het tekort aan dokters en de langere wachttijden, worden de complicaties bij pathologieën zoals suikerziekte en kanker erger en dat zal volgens mij - als deze evolutie zich doorzet - de oorzaak zijn dat onze levensverwachting zal beginnen te dalen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.