"Pas wetgeving rond controleartsen aan"

Om het tekort aan controleartsen aan te pakken, moet de wetgeving aangepast worden en moet er een specifieke opleiding in het leven geroepen worden. Dat stellen controlebedrijven Certimed en Mediwe maandag.

Certimed voerde vorig jaar zo'n 170.000 controles uit. Dat waren er minder dan drie jaar geleden, toen het er 190.000 waren, maar dit jaar verwacht het bedrijf weer een stijging tot ongeveer 173.000. Voor die controles worden ongeveer 300 artsen ingeschakeld. Dat is te weinig, klinkt het.

Bij Mediwe is het tekort met 200 artsen voor ongeveer 35.000 controles minder nijpend, maar ook dat bedrijf zoekt naarstig extra hulp. "Het is de bedoeling om in een straal van 30 kilometer een controlearts te vinden. Zeker in afgelegen gebieden is dat niet vanzelfsprekend", stelt directeur Christophe Deman. "In verlof- of piekperiodes, zoals bij een griepepidemie, is het niet altijd mogelijk om voldoende controleartsen te vinden."

Heel wat artsen haken af. Niet alleen door de negatieve connotatie rond het werk, maar ook bijvoorbeeld door mobiliteitsproblemen. "Ze geraken niet tot bij de patiënt of zijn lang onderweg, waardoor hun eigen praktijk onder druk komt te staan", verklaart Bart Teuwen van Certimed.

Mediwe zag dit jaar al vier artsen vertrekken, terwijl er slechts drie zijn aangeworven. Certimed rekruteert er jaarlijks vijf extra, maar in een ideale wereld zouden dat er jaarlijks twintig moeten zijn om de vraag bij te kunnen houden.

Een oplossing zou kunnen zijn om de wetgeving rond controleartsen aan te passen. Nu moet een dokter minstens vijf jaar ervaring hebben om controles te mogen uitvoeren, terwijl heel wat startende artsen net kandidaat zijn. "Wie vijf jaar aan de slag is, heeft tegen dan al een goed draaiende praktijk, terwijl jonge artsen het werk goed kunnen gebruiken", aldus Teuwen. "Vandaag bestaat er een specifieke opleiding voor huisartsen, waardoor de startende dokters al voldoende bagage hebben om als controlearts aan de slag te gaan", vult Deman aan.

Een aantal spelers uit de sector zaten al rond de tafel met het het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block, maar concrete stappen werden er nog niet gezet.

Verder zou volgens Deman ook een specifieke opleiding over de diverse aspecten van controlegeneeskunde voor huisartsen nuttig zijn. "Huisdokters staan ten dienste van de patiënt, maar controleartsen bewaken de belangen van de samenleving. Het is belangrijk dat de ziektebriefjes kwalitatief zijn, want iemand draait op voor de kosten van die afwezigheden. Dat begint stilaan door te dringen", aldus de directeur van Mediwe. Bovendien zou die opleiding ervoor kunnen zorgen dat die negatieve connotatie rond het werk verdwijnt, besluit Deman.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.