Ook jongens moeten zich tegen HPV laten vaccineren (Hoge Gezondheidsraad)

In een nieuw advies stelt de Hoge Gezondheidsraad voor dat ook jongens tussen 9 en 14 jaar een vaccin toegediend krijgen tegen infecties die veroorzaakt worden door het humaan papillomavirus (HPV). Nu wordt al aanbevolen dat alle meisjes in die leeftijdsgroep gevaccineerd worden. Het nieuwe advies komt er na nieuwe inzichten over HPV-infecties en -vaccins. Het is al langer bekend dat HPV in vrijwel alle gevallen van baarmoederhalskanker wordt aangetroffen, maar recent werd ook een verband aangetoond met genitale wratten.

Het advies om meisjes te vaccineren tegen humane papillomavirussen is er al sinds 2007, voornamelijk om de ontwikkeling van baarmoederhalskanker en andere door het humaan papillomavirus veroorzaakte kankers bij vrouwen te voorkomen.

Er bestaat daarnaast ook een verband tussen een persisterende HPV-infectie en andere vormen van anogenitale kanker, zoals vulva-, vagina-, penis- of anuskanker, en meer recent ook het verband met sommige orofaryngeale kankers. Aanvullend werd vastgesteld dat 30 pct van alle HPV-kankers bij mannen voorkomen en dat mannen die seks hebben met mannen (MSM) een verhoogd risico hebben op infectie en dysplastische en kankerletsels.

Bovenop de vaccinatie adviseert de Hoge Gezondheidsraad ook een inhaalvaccinatie van jonge vrouwen en mannen van 15 tot en met 26 jaar, met specifieke aandacht voor MSM. Die vaccinatie wordt op individuele basis aangeboden.

Ruim 80 pct van de gevaccineerden meldt in de eerste dagen na de vaccinatie reacties op de injectieplaats, en 13 tot 15 pct meldt hoofdpijn in de eerste twee weken. Ze zijn mild tot matig in intensiteit en verdwijnen spontaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Lucas Kiebooms

    28 september 2017

    zijn dat niet echt veel reacties? Dit is concordant met een stroom van ernstige post vaccinatie die gemeld worden maar steeds afgestreden. Post marketing survey is feitelijk niets waard. De ernstige gevolgen worden steevast afgestreden omdat er geen pre-vaccinatie toestand werd genoteerd en het verband dan natuurlijk moeilijk bewijsbaar wordt. Vooraf waren deze reacties reeds opgemerkt en bekend maar weggemoffeld. Intussen is er ook "risicovol gedrag" (roken pil etc..) dat eerst en eveneens moet worden aangepakt via opvoeding en dat gebeurt nu net niet en niet meer! Een grootschalig onderzoek prevaccinatietoestand van de persoon en post vaccinatietoestand van de persoon is de enige uitweg in deze controverse cfr initieel aanbeveling van de HGR. Maar misschien hangen deze nu ook aan het infuus van de farma industrie en passen hun advies aan.