Franstalige studentenkoepel blijft gekant tegen toelatingsexamen arts

De Franstalige studentenkoepel (FEF) heeft opnieuw benadrukt dat het tegen de organisatie van een toelatingsexamen voor artsen is, nu het probleem van de artsenquota weer actueel is en op de tafel van de federale regering ligt. Voor de studentenkoepel moet de gezondheidszorg van ons land helemaal herdacht worden na de coronapandemie.

Volgens de FEF is het een "absurde paradox" om tegelijk de toekomstige artsen te selecteren en te filteren, terwijl er een bewezen tekort is aan artsen. "Per 3.000 à 4.000 studenten die het toelatingsexamen afleggen, slaagt slechts 20 procent. Duizenden studenten kunnen dus niet aan de studies beginnen, terwijl nu al per drie huisartsen die met pensioen gaan, er slechts één wordt opgeleid om die te vervangen", klinkt het. 

Het tekort treft volgens de Franstalige studentenkoepel niet alleen de huisartsen, maar ook bijvoorbeeld reumatologie, psychiatrie, geriatrie en oncologie.

Daarnaast geeft de FEF het ook moeilijk met de "sociale filter" van een toelatingsexamen, waarbij studenten uit gegoede milieus traditioneel beter scoren. "We kunnen niet aanvaarden dat de toegang tot hoger onderwijs bepaald wordt door het sociaal-economische milieu van de student."

> Lees ook: artsenquota 2027

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.