Memorandum ziekenfondsen: goede gezondheid en toegankelijke zorg

In de aanloop naar de Europese verkiezingen op zondag 9 juni schetsen de Belgische ziekenfondsen hun aanbevelingen voor de komende legislatuur.

Met hun memorandum voor de Europese verkiezingen erkennen de Belgische ziekenfondsen opnieuw het belang van het Europese niveau, luidt het. “Met waarden als solidariteit, een non-profit model, een nauwe band met hun leden en hun expertise in gezondheidsmateries zijn de ziekenfondsen in Europa goed geplaatst om hun stem te laten horen en mee te werken aan de ontwikkeling van het toekomstig Europees beleid, met een goede gezondheid en een toegankelijke gezondheidszorg voor de Europese burgers als doelstelling.”

Om dat te realiseren schetsen de Belgische ziekenfondsen in zes hoofdstukken de context, uitdagingen en aanbevelingen voor de Europese Commissie en het Europees Parlement voor de legislatuur 2024 – 2029.

1. Preventie: werken aan de gezondheidsdeterminanten

2. Milieu en gezondheid: tijd voor een Green Deal 2.0

3. Een duurzaam, toegankelijk en betaalbaar geneesmiddelenbeleid door een ondersteunende Europese regelgeving

4. Naar een inclusief en duurzaam digitaal ecosysteem

5. Effectieve en bindende voorwaarden voor een kader voor de sociale economie. Verbintenis voor de erkenning van de ziekenfondsen in Europa en internationaal

6. Waardig leven, in goede gezondheid, overal en voor iedereen: voor internationale en mutualistische samenwerking inzake global health

> Het volledige document kan u hier bekijken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.