Medicomut: wachtdienst nog steeds op de agenda

Tijdens de laatste vergadering van de Medicomut werden een aantal punten behandeld over wachtdiensten en verschillende specialistische diensten. Een aantal kwesties moet nog worden opgelost, zowel op het gebied van organisatie als beloning. 

Bvas vestigde de aandacht op de terugkerende moeilijkheden in de werking van 1733 en riep op om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. "Het is onmogelijk," onderstreepte Dr. Luc Herry, "om een functioneel samenwerkingsverband op te zetten zolang 1733 niet naar behoren functioneert."

Het was de bedoeling dat dit medio 2024 operationeel zou zijn, maar bij de huidige stand van zaken is het goed mogelijk dat dit niet vóór 2025 het geval zal zijn.

Parallel met gynaecologen

Een ander aspect van wachtdiensten trok de aandacht van de aanwezige huisartsen. Het gaat om gynaecologen, maar de parallel met de wachtdiensten van huisartsen is gemakkelijk te trekken. Moeilijke bevallingen moeten nu worden doorverwezen naar zogenaamde MIC-centra (Maternal Intensive Care) en begeleid door geaccrediteerde gynaecologen. 

Deze gynaecologen moeten 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar zijn. Ze hebben recht op een vergoeding van 356 euro per 24 uur wachtdienst, wat neerkomt op iets minder dan 15 euro per uur. "Hoewel dit overdag acceptabel is, omdat de gynaecoloog ook andere diensten kan verrichten, is het nogal mager voor nachtdiensten. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat dit werktarieven zijn, omdat de gynaecoloog ter plekke moet zijn. Het is geen beschikbaarheidsvergoeding voor een arts die opgeroepen kan worden". 

Dr. Herry wijst erop dat dezelfde situatie geldt voor huisartsen die oproepbaar zijn, in vergelijking met huisartsen die thuis opgeroepen kunnen worden. "Een wachtdienst is een openbare dienst, net als die van andere hulpdiensten (politie, brandweer, enz.) en zou als zodanig vergoed moeten worden," zegt Luc Herry. Het bewustzijn hieromtrent groeit en de houding die moet worden aangenomen, wordt bestudeerd.

Een gynaecoloog die een patiënte in moeilijke omstandigheden naar het MIC verwijst, zal zelf een verwijzingsvergoeding ontvangen.

Betaling gestructureerde verwijzingsdienst
Het voorstel over MIC's wordt breed gesteund door de syndicaten. "Ik heb in het bijzonder het belang onderstreept van de uitbreiding naar andere disciplines, met name de huisartsgeneeskunde, van het in de MIC-nota ontwikkelde principe van een gestructureerde verwijzingsdienst die naar behoren wordt betaald", verklaarde Dr. Marcel Bauval, die de GBO op de vergadering vertegenwoordigde. 

Er werden ook verschillende meer technische kwesties besproken, zoals de herziening van de screeningkalender voor baarmoederhalskanker. Over hoofd- en halskankers werd gepraat om ze te groeperen in gespecialiseerde centra, zowel voor multidisciplinaire consultaties als voor chirurgische behandeling. "Terwijl men het erover eens is dat chirurgische behandeling geconcentreerd moet zijn in de handen van experts in gespecialiseerde centra, kan hetzelfde niet gezegd worden voor multidisciplinaire behandeling," protesteert Dr Bauval. 

Het Kartel/GBO voerde aan dat het centraliseren van multidisciplinaire kankerconsultaties de praktische organisatie van de opvolging van patiënten zou bemoeilijken. Bovenal zou de rol van de huisarts bij patiënten ook veel moeilijker worden". 

> Aangepaste nomenclatuur voor screening op baarmoederhalskanker

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.