Mannelijke artsen zijn vaker doelwit van medico-legale procedures

Mannelijke artsen lopen meer risico om wegens professionele redenen op het beklaagdenbankje te moeten plaatsnemen. Dat blijkt uit een meta-analyse in BMC Medicine.

 

De vaststelling werd voor het eerst gedaan in Groot-Brittannië: mannen vallen vaker ten prooi aan disciplinaire maatregelen door de British Medical Council – zowat het homoloog van onze Orde. Het verschil met vrouwen bleef bestaan na correctie voor verwarrende variabelen, zoals het aantal jaren praktijk en het soort specialisme.

Britse onderzoekers wilden weten of dit patroon ook buiten hun landsgrenzen gold. Ze verzamelden wereldwijd 32 studies over het onderwerp, representatief voor Europa, Noord-Amerika, Azië en Australië. In totaal betrof dit 3,8 miljoen artsen en iets meer dan 20.000 zaken. Toch kwamen de auteurs voor Europa niet verder dan drie studies uit Groot-Brittannië.

 

Robuust

Hoe dan ook toonde de meta-analyse van de verzamelde onderzoeken aan dat mannelijke artsen wereldwijd meer risico lopen om op het medico-legale matje te worden geroepen dan hun vrouwelijke collega’s (odds ratio 2.45; 95% betrouwbaarheidsinterval 2.05-2.93). De odds ratio bleek nagenoeg constant over de voorbije 15 jaar. Omdat de cijfers vergelijkbaar waren in de loop van de tijd, voor verschillende regio’s en verschillende studieprotocollen, beschouwen de auteurs hun bevindingen als robuust. Aan een verklaring voor de sekseratio wagen ze zich niet. “Daarvoor is verder onderzoek nodig”, zo klinkt het.

 

Bron: BMC Medicine 2015; doi:10.1186/s12916-015-0413-5.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.