Franse gynaecologenvakbond dreigt met abortusstaking 

De Nationale Vereniging van Obstetrici-Gynaecologen van Frankrijk (Syngof) dreigt met een abortusstaking. De Franse minister van Volksgezondheid, Agnes  Buzyn, veroordeelt dat men “vrouwen wil gijzelen."

In een e-mail nodigde de vakbond Syngof zijn leden uit om "bereid te zijn om de praktijk van abortussen te stoppen" en zo druk uit te oefenen op de minister om de kwestie te regelen van 15 artsen die veroordeeld werden tot zware schadevergoeding wegens medische fouten.

De vakbond, die beweert 1.600 gynaecologen te vertegenwoordigen, zet in zijn boodschap in de verf dat hij schandaal wil schoppen over een onderwerp dat 'te technisch is om bij de pers interesse te wekken'. Zo wil hij een ​​afspraak afdwingen met minister Buzyn.

"Nooit kan een dergelijke gijzeling van vrouwen dienen als hefboom voor onderhandeling of mediatisering", reageerde de minister die “dit dossier (...) op de voet zal volgen."

Recht op abortus

Dit gaat in "tegen het onvoorwaardelijke respect van het recht op abortus", voegde ze eraan toe. Ze betreurde "het verwrongen imago van de Franse gynaecologen-obstetrici door deze nieuwe onaanvaardbare uitspraken van een vakbond die hen wil vertegenwoordigen.”

De Syngof zat al middenin een controverse in september toen de voorzitter, dr. Bertrand de Rochambeau, abortus had gelijkgesteld met "moord", omdat hij geloofde dat hij er niet was “om levens te vernietigen.”

De Franse Orde veroordeelde ook sterk de dreiging met een abortusstaking " als "volledig in strijd met de medische ethiek" en dat de daad bij het woord voegen "mogelijk dramatische gevolgen" zou hebben.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.