Britse artsen blijven deel uitmaken van Europese artsenvereniging na Brexit

De British Medical Association (BMA) zal deel blijven uitmaken van de CPME (Europees Comité van Artsen). Die beslissing werd zopas unaniem bevestigd door de Algemene Raad van de CPME.

Om het even hoe het Brexit-proces verder evolueert: het lidmaatschap van the British Medical Association is dus gebetonneerd. Dat wordt zelfs uitdrukkelijk gemeld met de zin: British medicine is European medicine! De beslissing viel vorig weekend in Valletta bij de vergadering van de CPME. Dokter Bernard Maillet (vicevoorzitter) was er namens de Bvas aanwezig.

Eind februari al verklaarde de CPME bi monde van haar nieuwe voorzitter Dr. Frank Ulrich Montgomery, dat er technische en legale oplossingen bestaan om de artsenmobiliteit te verzekeren in het post-Brexittijdperk. Vooral de huidige onzekerheid wordt op de korrel genomen. De kansen tot kennisuitwisseling en wederzijdse leermogelijkheden zijn essentieel om de zorgkwaliteit in heel Europa voor elke patiënt te vrijwaren. De CPME steunt daarom de British Medical Association bij al haar inspanningen om een einde te maken aan die onzekerheid. Het meest acuut situeren de Brexitproblemen zich in IJsland en Ierland.

De CPME riep daarbuiten in Valletta (Malta) ook op om lokale gemeenschappen zo te structureren dat iedereen gelijke kansen heeft op een gezond leven. Dat onder meer via toegankelijk gezond voedsel en limiteren van toegant tot alcohol, tabak en andere verslavende stoffen. Geregelde fysieke activiteit en een gezonde omgeving moeten worden gefaciliteerd en artsen kunnen een gezonde leefstijl aanmoedigen bij hun patiënten.

Een ander thema was Artificiële Intelligentie (AI) waarvan het gebruik ethisch in goede banen moet worden geleid. Daarover wordt nog een beleidsdocument voorbereid dat later dit jaar wordt gepubliceerd.

Doorgedreven professionele vorming en klinische guidelines volgen kunnen defensieve geneeskunde tegengaan, aldus nog de CPME.

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.