Mag u (kerst)geschenken aannemen van patiënten?

Vele mensen grijpen de feestdagen aan om hun artsen te bedanken voor hun medische zorg in de afgelopen twaalf maanden en geven hen geschenken - van chocolaatjes en geschenkmanden tot restaurantbonnen voor het hele team. Mogen artsen en doktersassistenten zulke geschenken wel aannemen?

We moeten uitgaan van het principe dat zorgverleners onkreukbaar moeten blijven om de onafhankelijkheid van hun beslissingen te garanderen. Maar geldt dat ook voor een doos bonbons of zelfgemaakte kerstkoekjes? Dat zijn onschuldige kleine dingen die als sociaal aanvaardbaar worden beschouwd. Waar ligt evenwel de grens? 
Het komt immers ook voor dat mooie champagne of zelfs dure horloges cadeau worden gedaan, bijvoorbeeld wanneer een ernstige ziekte is genezen en de betrokkenen hun waardering willen laten blijken. "Artsen moeten zulke dure geschenken altijd weigeren, omdat ze anders te maken kunnen krijgen met beroepsrechtelijke gevolgen", luidt de stelregel. Zeker geldgeschenken zijn taboe.

Ook het moment waarop een geschenk wordt gegeven, kan belangrijk zijn. Nadat een behandeling is afgerond en meestal onverwacht, is het minder problematisch. Maar als dezelfde patiënten regelmatig geschenken geven, is voorzichtigheid geboden. Dat kan de onafhankelijkheid van een arts beïnvloeden.

De nationale raad van de Orde beveelt in zijn advies van 24 februari 2018 aan om schenkingen van patiënten in principe beleefd te weigeren en aan de patiënt uit te leggen dat het ongepast zou zijn voor de arts om deze te aanvaarden. De nationale raad adviseert om in dialoog te gaan met de patiënt om te kijken of er geen andere aanvaarbare bedankingswijzen zijn, zoals het doen van een schenking aan een goed doel of het opstellen van een welgemeende bedankingsbrief.

Wanneer een patiënt blijft aandringen een schenking te doen, dient de arts overtuigd te zijn dat dit geen invloed heeft op de professionele oordeelsvorming, noch potentiële schade kan veroorzaken aan de vertrouwensrelatie, in het bijzonder wanneer de patiënt omwille van zijn gezondheidssituatie zich in een uiterst kwetsbare positie bevindt.

Niet aanmoedigen

Een arts mag onder geen beding een patiënt aanmoedigen tot een schenking over te gaan die de arts direct of indirect bevoordeelt. Hij mag het gevoel van de patiënt dat hij hem moreel iets is verschuldigd, niet opwekken of aanmoedigen. De uitoefening van zijn beroep door de arts verantwoordt geen andere materiële beloning dan de betaling van zijn erelonen.

Op grond van artikel 909 van het Burgerlijk Wetboek mag een arts nooit schenkingen aanvaarden van een patiënt die ten gevolge van de ziekte waarvoor de arts hem behandelt, komt te overlijden. Het betreft zowel schenkingen die de patiënt hem tijdens de behandeling doet, als de voordelen die hij zou genieten uit het testament van de patiënt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Benedikt SIMOENS

    14 januari 2024

    ik krijg soms een fles wijn of een doos pralines.
    dit weigeren zou alleen de vertrouwensband schaden!

  • Marc DE MEULEMEESTER

    11 januari 2024

    Wat die gasten in hun pluchen fauteuils natuurlijk niet weten is dat “ hoe armer , hoe vrijgeviger “ !
    Wijlen mijn liefste broer ging soms elektriciteit gaan herstellen ten huize voor zijn maatschappij en als ze bij een gewone (werk) mens toekwamen waren ze al gevraagd of ze zin hadden in een koffie of een pintje voor ze ook maar 1 poot uitgestoken hadden , terwijl ze bij een rijke vrek nog geen glas water aangeboden kregen en de vrek heel den tijd op hun poten bleef kijken of het geen luiaards waren !
    Trek jullie laarzen aan en bezoek eens de loopgraven !

  • Dirk DHOLLANDER

    10 januari 2024

    Ik ondersteun volledig het standpunt van de orde van geneesheren en ook het artikel van het burgelijk wetboek. Een klein geschenkje zoals een doosje pralines, een bloemetje is uiteraard geen probleem, maar wordt het meer dan is het toch altijd ongezond en creëert het valse verwachtingen en bewuste zoniet onbewuste afhankelijkheid en dan nog in een erg onevenwichtige relatie: do und des. Mijn ervaring is ook dat het weigeren van geschenken slechts beperkt 'aan de orde is: het creëert snel een nieuwe vorm van wederzijds respect. En ook zal de tamtam vooral in allochtone gemeenschappen zijn werk doen en wordt je snel verlost van dat ongezond verschijnsel. Het voorstel om eventueel schenking te doen aan een goed doel wordt ook dankbaar aanvaard. Het belangrijke is dikwijls het aanbieden van een geschenk en niet het aanvaarden ervan ook al lijkt het niet zo. Daarenboven zijn het vaak financieel zwakkeren die geschenken aanbieden en dat aan artsen die voor hun diensten reeds voldoende betaald zijn. Dat is mijn opinie hierover die ik niemand wil opdringen. Elke situatie is misschien ook anders, maar de ethische richtlijn hierover vanwege de orde lijkt mij meer dan verdedigbaar.

  • Anthony CORNELISSEN

    10 januari 2024

    Zo’n geschenk is een uiting van respect van de patiënt voor zijn arts. Voorbeeld uit andere kulturen: als he bij een Albanees gezin het borreltje weigert dat ze jou met liefde aanbieden, dan wordt dat niet in dank aanvaard, hetzelfde voor hun geschenkje dat ze hebben meegebracht uit Albanië voor jou. Of de pizza die ze je willen meegeven als ze hun nieuw restaurant zijn gestart; en dat doen ze vooral uit respect, niet voor de commercie.
    Er zijn 100 den voorbeelden, maar zoals ik al las in vorige opmerking:”wereldvreemd?”

  • rudi vossaert

    09 januari 2024

    wereldvreemdheid :-(

  • Olivier DRABS

    09 januari 2024

    Het zegt iets over het mensbeeld dat de Orde hanteert. Een geschenk weigeren creëert afstand met de patiënt. Terwijl de herstelvisie met onder andere shared decision making net poogt om de afstand kleiner te maken.
    En wat te doen met artsen die in een multidisciplinair team werken waarbij het hele team soms onverwacht een bedanking ontvangt?

  • Frank Ingels

    08 januari 2024

    Menen jullie dat nu ??? Dankjewel zeggen en met een goed gevoel voortdoen. Zonder al dat gezwets te lezen, waar gaan we naartoe !!

  • Marc DE MEULEMEESTER

    08 januari 2024

    Niets van “ meugen “ bij dokteurs , het is enkel van “ MOETEN “ !
    Wie peizen ze wel da ze zin de : advokraat of politieker ?