Mag een schoolarts een kind fotograferen bij vermoeden van mishandeling?

Het mag, zo oordeelt de Orde der artsen. Sinds half december is er hierover een gedetailleerd advies beschikbaar.

Eén van de belangrijkste pijlers is de verplichting van de arts om een kind bij vermoeden van mishandeling of verwaarlozing te helpen. Hij zal hierbij preferentieel gebruikmaken van besluitvormingsinstrumenten, aanbevelingen van goede praktijkuitvoering of zelfs een gevalideerd protocol. Als voorbeeld verwijst de Orde naar beslisboom rond kindermishandeling van de FOD Volksgezondheid.

“Vermits de arts zich in geval van vermoeden van mishandeling laat leiden door het belang van een aangepaste zorgverlening voor het (jonge) kind, […] is de nationale raad van mening dat de toestemming van de vertegenwoordiger van de minderjarige niet vereist is om over te gaan tot een medisch onderzoek en het nemen van foto's”, zo klinkt het. “Het is daarbij zonder belang of de vertegenwoordiger van de minderjarige al dan niet de potentiële dader van de mishandeling is, aangezien het niet aan de arts is dit te beoordelen.” Maar er wordt wel duidelijk gesteld dat de oordeelsbekwame minderjarige niet tegen zijn wil mag gefotografeerd worden.

De foto’s moeten vergezeld gaan van een schriftelijke beschrijving van de letsels en van datering. Het advies somt daarnaast alle voorzorgen op die een arts gebruikelijk neemt bij het hanteren van patiëntgegevens: de vertrouwensrelatie vrijwaren, zich beperken tot relevante informatie (alleen foto’s van de letsels), de gegevensdeling beperken tot personen die bij de bescherming van het kind betrokken zijn, de uitspraken van het kind en de vaststellingen van het klinisch onderzoek zorgvuldig in het dossier noteren.

De Orde benadrukt ook dat de schoolarts zich, bij vermoeden van kindermishandeling, het best laat bijstaan door gespecialiseerde collega’s en diensten. Bij vermoeden van acuut gevaar is doorverwijzing naar een spoeddienst aangewezen.

Behoudens verzet van de oordeelsbekwame minderjarige of uitzonderlijke omstandigheden is het gewettigd en noodzakelijk de ouders op de hoogte te brengen van de vaststellingen en ondernomen maatregelen, onder andere bij gespecialiseerde diensten.

Het volledige advies leest u hier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Willy DE VADDER

    04 januari 2018

    Kan di tadvies niet uitgebreid worden naar ouderen (BV WZC)

  • Yvan DE GRAVE

    04 januari 2018

    Het nemen van een foto van een zichtbaar letsel is zowel een onderzoekonderdeel als een middel om een letsel dat mogelijk van vorm kan veranderen of verdwijnen, vast te leggen. Deoto moet wel degelijk een objectfixatie zijn en geen 'portret' fotografie. De foto moet ook als onderdeel van het dossier fungeren en niet er buiten worden bewaard.