"Levering op 29 juni bepaalt of 2de AstraZeneca-prik sneller kan"

Of het toedienen van de tweede dosis van het coronavaccin van AstraZeneca voor iedereen kan worden vervroegd naar acht weken na de eerste prik, hangt af van de levering van 700.000 vaccins op 29 juni. Dat heeft Gudrun Briat van de taskforce vaccinatie gezegd op de persconferentie van Sciensano en het Nationaal Crisiscentrum.

Wie voor 13 mei werd uitgenodigd voor een vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin, moet twaalf weken wachten op de tweede inenting. De overheid wil die tweede prik ook voor hen vervroegen tot acht weken na de eerste, maar daarvoor zijn extra doses nodig.

"We doen er alles aan om het wachten zo veel mogelijk te beperken, maar weet dat we ook hier weer afhangen van de leveringen van de vaccins", zei Briat. "Die lopen, zoals iedereen ondertussen wel weet, niet zo vlot als we hadden gewild."

Duimen

Alles hangt af van een geplande levering van zowat 700.000 vaccins op 29 juni. "We hopen dat deze levering effectief en op tijd zal gebeuren. In dat geval kan de inkorting naar acht weken voor de tweede injectie met AstraZeneca mogelijk worden voor iedereen die dat wenst", aldus Briat.

Ook de vaccins van Johnson & Johnson, waarvan één dosis volstaat, "arriveren maar mondjesmaat". In principe worden die alleen toegediend aan 40-plussers, maar in Vlaanderen mogen 18- tot 40-jarigen zich er vrijwillig voor opgeven. Ondertussen hebben al bijna 94.000 mensen dat gedaan, maakte Briat bekend. "Ook hier duimen we voor spoedige leveringen."

Briat benadrukte dat de Belgische vaccinatiecampagne ondanks de leveringsproblemen, "volop verder stoomt". "Vorige week werden op één week tijd meer dan 1 miljoen vaccins toegediend. Deze week zullen we de 10 miljoenste prik van de campagne vieren", zei ze. "Ondertussen staan we al een tijdje in de top vijf van Europese landen met de hoogste vaccinatiegraad. Bij ons kreeg ruim de helft van bevolking een eerste prik en is een op de drie volledig gevaccineerd."

Eindigen deed Briat met een nieuwe oproep voor vrijwilligers voor de vaccinatiecampagne. "Onze medewerkers in de vaccinatiecentra zijn aan rust toe. Helpende handen zijn meer dan welkom deze zomer."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.