Syndicale verkiezingen: om de vijf jaar

De ministerraad keurde vrijdag een wetsvoorstel goed van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) waardoor de syndicale artsenverkiezingen met een jaar worden uitgesteld. Voortaan worden ze om de vijf jaar georganiseerd.

Deze verkiezingen bepalen de syndicale vertegenwoordiging van de artsen binnen het Riziv. Tot nu toe werden ze vierjaarlijks georganiseerd. De volgende syndicale verkiezingen vinden plaats in 2023 en niet in 2022.

De organisatie van de verkiezingen vraagt heel wat inspanningen van de beroepsverenigingen. Het kost heel wat tijd en geld en bovendien is het engagement van meerdere geëngageerde artsen vereist. In de crisisperiode waarin we verkeren, worden deze middelen prioritair ingezet om de strijd aan te gaan met de Covid-19-epidemie, legt Vandenbroucke uit. Daarom is het niet aangeraden om in 2022 verkiezingen te organiseren.

Bovendien zullen de middelen in de  toekomst beter worden aangewend door de syndicale artsenverkiezingen voortaan structureel om de vijf jaar te organiseren, verduidelijkt het communiqué van de minister.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.