Huisartsen in opleiding: recuperatie feestdagen in vraag

Wat zegt de wetgeving over de recuperatie van feestdagen? Op het terrein kreeg de Franstalige belangengroep van haio's daarover vragen. Daarom vroeg ze juridisch advies.

De wet voorziet in compensatie na werken op een feestdag (geen beschikbaarheid op een feestdag). De Franstalige CCFFMG, de werkgever van de kandidaat-huisartsen met een "sui generis"-statuut, en de Délégation des Médecins Francophones en Formation (DeMeFF) waren het niet eens over de interpretatie van de teksten. Vandaar dus de adviesvraag. 

Dr. Niset van de Délégation licht de stand van zaken na dit advies toe: "Het debat dat op gang kwam met de CCFFMG betreft de recuperatie van de gewerkte dagen van huisartsen in opleiding. Ons standpunt, ondersteund door een juridisch advies, verdedigt met klem het recht op compensatie onder de huidige wetgeving. Onze vereniging beweert dat de huidige wetgeving haio's recuperatiedagen garandeert voor werk verricht op feestdagen, los van de post-wachtrust. 

Dit standpunt, dat indruist tegen dat van de CCFFMG -die deze twee soorten rust waarschijnlijk door elkaar haalt- is gebaseerd op de wetgeving inzake feestdagen en wordt bevestigd door de gewoonten die in Vlaanderen en op nationaal niveau worden waargenomen voor specialisten in opleiding, wat een uniforme interpretatie van de wet verzekert". 

De Délégation, die onderstreept dat zij vooraf "constructieve en vruchtbare contacten" heeft gehad, verzoekt derhalve "de CCFFMG haar standpunt over dit onderwerp te herzien en het hoofdstuk dat hieraan is gewijd in het vademecum dienovereenkomstig aan te passen". 

Ze voegt eraan toe dat "het van essentieel belang is om artsen in opleiding en opleidingsverantwoordelijken op de hoogte te brengen van de verandering in interpretatie die het gevolg is van deze herziening, om twistpunten in het veld te voorkomen".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.