Griepvaccinatiecampagne wil dit jaar vijfenzestigplussers overtuigen

Het Agentschap Zorg en Gezondheid lanceert maandag/vandaag de jaarlijkse griepvaccinatiecampagne. Die focust dit jaar vooral op vijfenzestigplussers, omdat een vaccinatie voor hen extra belangrijk is.

"Mensen ouder dan 65 lopen doorgaans meer risico om door griep geveld te worden en om er ernstige complicaties bij te krijgen", zegt dokter Geert Top, vaccinatie-expert van Zorg en Gezondheid.

De campagne wijst niet enkel op de gezondheidsrisico's die 65-plussers lopen. "Dankzij griepvaccinatie worden ze niet, of minder ernstig, ziek waardoor ze geen leuke activiteiten moeten missen zoals een geplande uitstap of sociale activiteit", aldus Top.

Chronisch zieken

Maar naast 65-plussers spitst de campagne zich ook toe op mensen met een chronische ziekte zoals diabetes of ernstige astma, en iedereen die in een woonzorgcentrum of een zorgvoorziening verblijft. Ook de gezinsleden van deze mensen laten zich volgens Zorg en Gezondheid best vaccineren.

Dit jaar wordt ook alle zwangere vrouwen aangeraden zich te laten vaccineren tijdens het griepseizoen, ongeacht hoe lang ze al zwanger zijn. Vroeger luidde het advies pas te vaccineren in het tweede of derde trimester van de zwangerschap.

De campagne zal al deze doelgroepen informeren en sensibiliseren met onder andere folders, affiches en online spots. Daarnaast loopt er ook, zoals de voorbije jaren, een campagne om de personeelsleden in ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere zorgorganisaties te motiveren om zich te laten vaccineren. Het gaat om een herhaling van de campagne van vorig jaar, "Bescherm Yvette". In 2017 bedroeg de vaccinatiegraad van de personeelsleden bij de woonzorgcentra 49 procent, een percentage dat volgens Zorg en Gezondheid nog naar omhoog kan.

Zorg en Gezondheid geeft nog mee dat de beste periode om je te laten vaccineren de periode van midden oktober tot midden november is. De vaccins dit jaar hebben componenten gericht tegen vier types griepvirus.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.